Woensdag 17 januari 2018

‘NPO is vrijplaats voor talent’

BM belde Shula Rijxman, voorzitter Raad van Bestuur van de NPO, met wat vragen over het nieuwe beloningsbeleid bij de publieke omroep. We kregen een blog dat onderstaand te lezen is.

‘De salarissen bij de publieke omroep worden versoberd. De maximale beloning wordt verlaagd en uitzonderingen hierop zijn niet langer mogelijk. We hebben hiertoe besloten omdat wij vinden dat de publieke omroep er van en voor iedereen is. Daar horen beloningen bij die passen bij wat de samenleving van ons verwacht. Als het om publieke middelen gaat, is een sober beloningsbeleid gepast. De salarissen in Hilversum, en dan met name de uitzonderingen, waren natuurlijk al langer onderwerp van maatschappelijke discussie. Wat zeg ik, van soms ongemeen felle kritiek. Dat begrijp ik heel goed.

Je kunt kritiek hebben op de hoogte van beloningen of van mening verschillen of een bepaalde presentator zijn of haar geld wel waard is. Maar de gretigheid waarmee herkenbare en gewaardeerde gezichten van de publieke omroep – die programma’s maken waar half Nederland graag naar kijkt – worden weggezet (ik ga de etiketten niet herhalen, maar u kent ze ongetwijfeld) vind ik echt misplaatst. Ik neem daar afstand van. De discussie ga ik graag aan, maar liefst wel met een beetje respect. Want we hebben het hier over uitzonderlijke talenten.

Om mensen die met hart voor de zaak een onmisbare bijdrage leveren aan de publieke omroep. Ons grote bereik, de hoge waardering die onze programma’s oogsten – het is voor een groot deel ook te danken aan de grote en veelzijdige talenten onder onze presentatoren. Die met vakmanschap, passie en tomeloze energie keer op keer miljoenen Nederlanders aan de publieke omroep weten te binden. Zij kiezen er bewust voor om de publieke zaak te werken, terwijl ze bij de commerciëlen vaak ettelijke malen meer zouden kunnen verdienen dan wat ze bij de publieke omroep krijgen. Ik ben blij dat zij dat doen. Dat zij bewust kiezen voor de mogelijkheid om onafhankelijk van commerciële en politieke druk programma’s te maken. Wij hebben ze keihard nodig. Juist nu.

De Nederlandse Publieke Omroep is een vrijplaats die gekoesterd moet worden. We zullen er alles aan doen wat we kunnen om gewaardeerde medewerkers voor de publieke omroep te behouden. En de publieke omroep heeft hen ook veel te bieden. Of het nu om een gevestigde grote naam gaat of om veelbelovende hemelbestormers. Talent moet zich thuis en welkom voelen bij de publieke omroep, waar ze in alle redactionele vrijheid programma’s kunnen maken.

Die plek bieden wij hen. Net als een cultuur waar je je inhoudelijke dromen kunt waarmaken. Waar talent de kans krijgt om te groeien en zich te ontwikkelen. Waar ruimte is voor het experiment. Waar je niet meteen bij het grof vuil wordt gezet als de kijkcijfers tegenvallen of als een adverteerder begint te piepen, maar waar je ook een tweede kans krijgt. Wij zijn loyaal aan onze mensen.’

Shula Rijxman, voorzitter Raad van Bestuur van de NPO

Bericht delen