dinsdag 20 februari 2018

NPO-fonds zet in 2018 volop in op vernieuwing

Het NPO-fonds heeft het eerste jaar succesvol afgesloten. Ruim 14 miljoen euro werd in 2017 toegekend aan hoogwaardige drama- en documentaireprojecten en aan talentontwikkeling. Achter de schermen wordt ondertussen gewerkt aan nieuwe regelingen voor online audio en video.

Tevens gaat het fonds beginnend scenariotalent stimuleren. Naast de 16 miljoen voor reguliere producties, zal het NPO-fonds in 2018 ongeveer 2,5 miljoen euro inzetten op vernieuwing. Het fonds verwacht de nieuwe regelingen die hiervoor nodig zijn komend voorjaar te kunnen presenteren.

Een aantal door het NPO-fonds in 2017 gestimuleerde jeugddocumentaires ging in première tijdens het afgelopen Cinekid en IDFA; de documentaires Lenno en de maanvis en Luister vielen daarbij in de prijzen. Ook Fluiten in het donker, een samenwerking tussen jonge schrijvers en beginnende radioregisseurs, ging met steun van het NPO-fonds en het Nederlands Letterenfonds onlangs van start.

Het merendeel van de ruim 140 producties waaraan het NPO-fonds in 2017 heeft bijgedragen, zal echter pas gerealiseerd en uitgezonden worden vanaf 2018. Van de ruim 140 producties zijn 40 producties toegekend in het kader van talentontwikkelingstrajecten.

Shula Rijxman, voorzitter Raad van Bestuur van de NPO: “Dit eerste jaar is het NPO-fonds stevig op de rails gezet, met steun en betrokkenheid van producenten en makers. Daar ben ik heel blij mee, want op die manier is het mogelijk gebleken het aanbod van documentaire- en dramaproducties bij de publieke omroep te borgen. We zetten de komende tijd flink in op vernieuwing.”

Nu de kop eraf is zet het fonds naast de bestaande regelingen in op het stimuleren van ontwikkelingen die aansluiten bij het veranderende mediagebruik. Zo wordt er op het ogenblik gewerkt aan het mogelijk maken van aanvragen voor podcast-series en webonly drama- en documentaireproducties.

Ook zal het fonds inzetten op het stimuleren van nieuw talent op het gebied van scenarioschrijven voor radio- en televisiedrama. Eveneens wordt het voor een aantal producties mogelijk een extra bijdrage voor zogenaamde ‘impactproductie’ aan te vragen. Dit zijn activiteiten om de maatschappelijke impact van een productie te vergroten.

Om in te kunnen spelen op het veranderende mediagebruik en de wensen van makers, zijn nieuwe regelingen nodig.

Hanneke Bouwsema, algemeen secretaris van het NPO-fonds: “Zowel makers, omroepen als producenten willen ook online hun publiek bereiken en zien daar mogelijkheden voor met kwaliteitsdrama en -documentaire. Omdat het NPO-fonds tot nu toe gedeeltelijk online producties ondersteunt, stellen we in samenspraak met de sector specifieke online-regelingen op. We gaan ervan uit dat we de regelingen eind van het voorjaar kunnen presenteren.”

Alleen landelijke publieke omroepen kunnen bij het NPO-fonds aanvragen doen. Los van de reguliere aanvraagrondes worden in samenwerking met het Filmfonds, CoBO, IDFA en het Nederlands Letterenfonds talentontwikkelingstrajecten ondersteund, zoals Kids&Docs, IDFAcademy & NPO-fonds workshop, Teledoc Campus, Kort!, Centraal (voorheen One Night Stand), De Oversteek en Fluiten in het donker.

Alle toekenningen zijn te vinden de website van het NPO-fonds. Daar is ook meer informatie te vinden over de criteria en de werkwijze van het fonds.

Bron: NPO/BM

Bericht delen