dinsdag 16 januari 2018

NPO: extra bezuinigen levert niets op

De publieke omroepen menen dat verdere bezuinigingen op de mediabegroting niets opleveren. Dat heeft de NPO per brief aan de onderhandelaars in het Catshuis laten weten, meldt de Telegraaf woensdag. Al enige tijd komen er geluiden uit Den Haag dat er bovenop de aangekondigde 200 miljoen euro bezuiniging, nog eens een bedrag van tussen de 100 en 200 miljoen euro zou komen.

 

De omroepen schrijven nu: “Wij pleiten ervoor om de mediabegroting niet nogmaals te verlagen. Dat tast de functie aan van de publieke omroep in het democratisch functioneren van de samenleving en als motor van de creatieve industrie, terwijl het netto geen geld voor het rijk oplevert. Nieuwe bezuinigingen leiden onvermijdelijk tot het schrappen van programma’s en/of zenders.”

De omroepen hebben aan de brief een berekening toegevoegd, waaruit blijkt dat het opheffen met Nederland 3, waarvan de kosten 148 miljoen euro bedragen, weinig bezuiniging zou opleveren. Dit ligt onder meer aan de dan wegvallende reclame-inkomsten en het feit dat de kinderprogrammering naar een ander net zou moeten verhuizen. Ook onderstrepen omroepen dat de al eerder opgelegde bezuiniging van 200 miljoen euro de komende jaren 20 procent aan werkgelegenheid kost, nog los van het banenverlies bij externe bedrijven. PowNed, dat uitzendt op Nederland 3, is de enige publieke omroep die de brief niet heeft ondertekend.

Bron: Telegraaf

Bericht delen