NPO en omroepen overwegen extern meldpunt ongewenst gedrag
woensdag 16 februari 2022

NPO en omroepen overwegen extern meldpunt ongewenst gedrag

De NPO en de publieke omroepen denken erover na een extern onafhankelijk meldpunt in het leven te roepen voor de gehele publieke omroep. Dit voorstel ligt op tafel tijdens het volgende bestuurlijke overleg tussen NPO en de omroepen op 17 maart.

Dat heeft Frederieke Leeflang, de voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, laten weten. Het meldpunt zou niet alleen een plek moeten zijn waar meldingen kunnen worden gedaan over mogelijk ongewenst gedrag op dit moment. Wat Leeflang betreft moet iedereen bij de NPO de ruimte voelen om zich uit te spreken als er geen veilige werkomgeving wordt ervaren. “Dat geldt voor alle huidige werknemers van de publieke omroep, maar ook voor zzp’ers, mensen die in het verleden voor ons hebben gewerkt en gasten van onze programma’s”, beklemtoont ze.

De plannen worden op dit moment ontwikkeld door een kernteam van NPO en de omroepen. Daarnaast voeren NPO en RTL ook nog gesprekken met staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur over een sectorbreed plan voor het signaleren en aanpakken van ongewenst gedrag.

De discussie over ongewenst gedrag en veilige werkomgeving werd aangezwengeld door het YouTube-programma BOOS dat een aflevering aan The Voice of Holland wijdde. In en na de uitzending spraken tientallen vrouwen zich uit over ongemakkelijke situaties en ongewenst gedrag tijdens opnames van het programma. RTL heeft het programma per direct stopgezet en de politie doet een groot onderzoek nadat meerdere vrouwen aangifte deden.

Bron: AD/BM

Bericht delen