NPO 3 in het teken van Pride Week
woensdag 24 juli 2019

NPO 3 in het teken van Pride Week

De meeste jonge LHBTI+ers vinden de woorden ‘homofiel’ en ‘lesbo’ onacceptabel voor de omschrijving van iemand die op hetzelfde geslacht valt. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Dit onderzoek is in aanloop naar Pride Amsterdam in opdracht van NPO 3 uitgevoerd. 59 procent van de jonge ondervraagde LHBTI+ers vindt het niet oké als ‘homofiel’ wordt gebruikt. 55 procent vindt dat je ‘lesbo’ niet kunt gebruiken om een vrouw die op vrouwen valt te beschrijven.

Van zaterdag 27 juli tot en met zaterdag 3 augustus staat de avond van NPO 3 vrijwel geheel in het teken van Pride Week. Naast prikkelende documentaires en films met LHBTI+thema is er onder meer ook een registratie te zien van Pride Amsterdam en wordt Alex Klaasen’s revue Showponies uitgezonden. De volledige programmering:

Zaterdag 27 juli
Pride (BNNVARA, 22.00 uur)
Film. Zomer 1984. Margaret Thatcher is aan de macht en de mijnwerkers staken. Een groep homoseksuele en lesbische activisten besluit geld in te zamelen om de families van de mijnwerkers te steunen.

Zondag 28 juli
3Lab: Halfgoden (VPRO, 23.30 uur)
In de documentaire Halfgoden reist transgender model Valentijn De Hingh naar India, waar al eeuwenlang een diep ingewortelde cultuur rondom het derde geslacht bestaat. Ze legt contact met deze gemeenschap en komt er snel achter dat transgenders in India regelmatig te maken krijgen met hevig geweld en misbruik.

Maandag 29 juli
De Diva in Mij (BNNVARA, 20.30 uur)
In zes weken tijd ondergaat een vrouw die zichzelf te lang heeft verwaarloosd een transformatie, zowel innerlijk als uiterlijk. Met hulp van drie drag queens leert ze weer van zichzelf te houden.

3Doc: Ellie aan de verkeerde kant (AVROTROS, 21.15 uur)
Uitgescholden, bespuugd of zelfs zwaar mishandeld worden vanwege je geaardheid. Het is van alle tijden en ook anno 2019 worden LHTBI-ers in Nederland ermee geconfronteerd. Veel Nederlanders zeggen geen moeite met homoseksualiteit te hebben, maar toch krijgt meer dan zeven op de tien LHBTI-ers in het leven te maken met fysiek of verbaal geweld. Voor de AVROTROS-documentaire Ellie aan de verkeerde kant gaat Ellie Lust in gesprek met slachtoffers en spreekt ze de ‘verkeerde kant’: degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan homodiscriminatie en -geweld.

Gewoon Vrienden (BNNVARA, 22.00 uur)
Film. Joris komt niet los van zijn ouderlijk huis in Almere. Yad keert er juist naar terug. Deze twintigers lijken voor elkaar gemaakt. Ze moeten alleen eerst het één en ander rechttrekken met hun moeders.

Dinsdag 30 juli
3Doc: Out (KRO-NCRV, 21.10 uur)
Door middel van een montage van meeslepende video’s die door jonge homo’s, bi’s, lesbiennes of transseksuelen op het internet zijn gepost, laat Out het moment zien van hun coming-out. Hierna zal hun leven voor altijd zijn veranderd.

ANNE+ (BNNVARA, 22.00 uur)
ANNE+ vertelt het verhaal van de lesbische twintiger Anne (Hanna van Vliet) die in Amsterdam woont en studeert. In iedere aflevering staat er een andere liefdesrelatie van Anne centraal.

Woensdag 31 juli
Three Generations (BNNVARA, 20.30 uur)
Film over de wens van de New Yorkse tiener Ray om van geslacht te veranderen, en de reactie hierop van de mensen om haar heen.

3Doc: Ik ben er geen, ik ken er geen (EO 22.00 uur)
In het tv-programma Ik ben er geen, ik ken er geen onderzoeken Frans Blokhuis en Marnix Haak de gevolgen van de ‘ik ben er geen, ik ken er geen’-instelling binnen het christelijk milieu voor LHBT’ers die daarin opgroeien of actief zijn.

3Doc: Believer (EO, 23.00 uur)
De film Believer – die eerder dit jaar in première ging op de Amerikaanse zender HBO – is onderdeel van een bredere programmering op NPO 3 deze zomer rond het thema “Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder”. Met de keuze voor de film Believer sluit de EO aan bij de verklaring van Nederlandse kerken uit 2011, waarin het geweld tegen homoseksuelen scherp veroordeeld wordt en veiligheid voor homo’s, ook in kerken, centraal staat. In deze tekst stond te lezen: ‘We denken niet in alle opzichten gelijk over homoseksualiteit, maar we zijn één in het geloof dat de mens geschapen is naar het beeld van God en kostbaar is in zijn ogen. Daarom moeten mensen waardig met elkaar omgaan en is geweld tegen homoseksuelen, in welk opzicht dan ook uit den boze’.

Donderdag 1 augustus
3Doc: Pisnicht The Movie (VPRO, 21.30 uur)
Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven. Soms als grapje, soms als scheldwoord. Vaak als iets ertussenin. Wat voor de een normaal taalgebruik is, ervaart de ander als een belediging of een vorm van homofobie. Terwijl er discussie wordt gevoerd ‘of je nog wel alles kan zeggen in dit land’, onderzoekt Nicolaas in Pisnicht: The Movie wat de impact is van deze woorden op (jonge) homo’s.

Moonlight (BNNVARA, 22.00 uur)
Film. De zoektocht van een jonge, Afro-Amerikaanse man naar zijn identiteit en plaats in de wereld, terwijl hij opgroeit in een ruige buurt in Miami.

Vrijdag 2 augustus
3Doc: #OMG (PowNed, 20.30 uur)
Wat als je homoseksueel bent en tegelijkertijd gelooft dat de Bijbel het bij het rechte eind heeft, namelijk dat het liefhebben van iemand van hetzelfde geslacht de allergrootste zonde is? In de PowNed-documentaire #OMG duikt programmamaakster Vera Verzijl in het leven van christelijke homoseksuelen die vechten tegen hun geaardheid en kiezen voor God. In godsnaam waarom!?

Showponies: De Alex Klaasen Revue (KRO-NCRV, 21.00 uur)
Hoe laat je de beste versie van jezelf zien? En voor wie doe je dat? Voor jezelf of voor alle anderen? In Showponies is dát wat multitalent Alex Klaasen ons laat zien. Op zijn eigen kenmerkende manier met zang, dans, typetjes en komische sketches. Met deze voorstelling blaast hij revue nieuw leven in, sneller en op het scherpst van de snede. Ofwel: revue 2,0. En kunnen we weer ouderwets genieten van een ongecompliceerd avondje in het theater, maar dan op z’n Alex Klaasens. Showponies is cabaret, musical en comedy in één voorstelling. Samen met onder meer Freek Bartels, Daniel Cornelissen en Jip Smit brengt Alex Klaasen entertainment van het hoogste niveau.

Man in an Orange Shirt (NTR, 23.20 uur)
Film (GB, 2017). De Britse legerofficier Michael Berryman ontmoet tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Italië kunstenaar Thomas March. De mannen hebben een kortstondige affaire waarna ze elk terugkeren naar hun oude leven en echtgenotes. Jaren later vormt deze affaire een bedreiging voor de relatie tussen Adam, kleinzoon van Michael, en zijn vriend Steve. Met o.a. Julian Morris, Vanessa Redgrave, Oliver Jackson-Cohen.

Zaterdag 3 augustus
Pride Amsterdam – Canal Parade 2019 (AVROTROS, 22.00 uur)
Compilatie van de live-registratie van de Amsterdam Canal Parade met Rik van de Westelaken en Ellie Lust.

Het beste van… Pride songs (AVROTROS, 23.00 uur)
In Het beste van… Pride songs bespreken bekende Nederlanders de muziek die bepalend is geweest voor de acceptatie en emancipatie van LHTBI-ers. Onder meer Maurice Wijnen, Frits Huffnagel, Samantha Steenwijk en Giel Beelen bespreken de belangrijkste Pride-anthems; wie heeft er niet gedanst op YMCA van The Village People? Of meegezongen met I Will Survive van Gloria Gaynor? En wist je dat de befaamde regenboogvlag voortkomt uit Somewhere Over The Rainbow van Judy Garland? In Het beste van… Pride songs komen alle klassiekers voorbij, maar is er ook aandacht voor artiesten die nu belangrijk zijn voor de LHTBI-community, zoals Troye Sivan.

Chez Nous (NTR, 23.25 uur)
Film. Feel good comedy (NL, 2013) waarin het draait om een groep vrienden die hun stamcafé Chez Nous proberen te redden. Bertie, de dragqueen gespeeld door Alex Klaasen, treedt elke avond op in het café van Adje. Plotseling overlijdt Adje aan een hartaanval en het blijkt dat de financiële administratie van het café een puinhoop is. De vriendengroep wil voorkomen dat het cafépand geveild wordt en in handen komt van horecabons De Beer. Om de financiële situatie te redden, besluiten ze een diamant te stelen uit een museum tijdens de Gay Pride.

Bron: NPO/BM

Bericht delen