‘NPO 3 ideale plek voor regionale zenders’
zondag 26 mei 2019

‘NPO 3 ideale plek voor regionale zenders’

Leo Hauben, hoofdredacteur van van de Limburgse omroep L1, pleit voor handhaven van NPO 3, maar een andere wijze van invullen van dit net. Het is namelijk een ideale plek om regionale zenders een platform te geven, zodat deze laag van de publieke omroep meer bereik kan creëren. Hauben heeft onderstaand blog geschreven, dat gericht is aan minister Arie Slob (Media).

‘Technisch is het mogelijk om NPO 3 in Limburg anders in te vullen dan in Brabant of Zeeland. In iedere provincie krijg je dus publieke omroep op maat. De regionale publieke omroep staat dicht bij haar publiek in eigen streek en dat is precies wat je moet willen als je een omroep grotendeels met belastinggeld financiert.

Ik ben een groot voorstander van samenwerking in het publieke bestel. Je zou dus op het nieuwe regio-kanaal samenwerking kunnen verankeren. Door bijvoorbeeld af te spreken dat het NOS Journaal van 18.00 en 20.00 uur hier wordt uitgezonden. Nieuwsuur om 22.00 uur zou ook prima passen. Daar omheen kan dan in iedere provincie het aanbod van de betreffende regionale omroep worden geprogrammeerd.

Invulling op deze manier van het derde net past perfect in de megatrend van ‘glocalisering’: meer aandacht voor eigen omgeving als reactie op wereldwijde ontwikkelingen waarmee je als individu steeds minder band voelt.

Een regionale omroep als L1 is behalve nieuwsbron ook cultuurdrager. Live uitzendingen van Limburgse culturele evenementen moeten ook overdag op het nieuwe NPO 3 mogelijk blijven. Sterker, door samenwerking tussen regionale omroepen onderling en tussen NOS en regionale omroepen kan het aantal live-uitzendingen van binnenlandse evenementen een enorme impuls krijgen. Perfect passend bij een publieke omroep.

Natuurlijk weet ik ook dat er een gevaarlijke kant aan mijn pleidooi zit. De NPO, als Grote Regisseur in Hilversum, zal zo goed als zeker ook bij een andere invulling van NPO 3 de zeggenschap over het net blijven opeisen. Al was ’t maar om de eigen ambtelijke organisatie in stand te houden. Als dat gebeurt, dan is het begin van het einde van de publieke regionale omroepen een feit. Centralisering van omroepbeleid past namelijk absoluut niet in de heersende decentralisatie-filosofie.

Neem besluiten over zaken die zich niet-landelijk afspelen in godsnaam op niet-landelijk niveau. Dus ga uit van een van de sterke punten van de huidige regionale omroepen: in iedere provincie wordt maatwerk geleverd. Als sommige omroepen denken dat ze maatwerk sámen kunnen leveren, dan mogen ze ook samen NPO 3 invullen. Geen probleem, maar leg niet op dat bijvoorbeeld Omrop Fryslan en TV Noord samen één kanaal moeten programmeren.

Beste minister, durf eens te kiezen voor een ander perspectief. Kijk niet alleen vanuit Hilversum naar het toekomstbestendig maken van de publieke omroep.’

Leo Hauben

Bericht delen