dinsdag 16 januari 2018

NOS verheugd over cijfers Olympische Spelen

Bijna negentig procent van alle Nederlanders van zes jaar en ouder (13,4 miljoen) heeft de Olympische Spelen in Londen via de NOS op Nederland 1 gevolgd. Bovendien gaan de afgelopen Zomerspelen meer dan ooit de boeken in als de ‘online games’. De speciale Olympische website van de NOS was een hit en trok in vergelijking met de vorige Spelen in Vancouver, dagelijks drie keer zoveel bezoekers.

De video van de winnende oefening van turner Epke Zonderland was ook op NOS.nl goed voor goud, deze werd bijna 1 miljoen keer bekeken. ‘Epke’ verslaat hiermee de beelden van de prikkeldraadval van Johnny Hoogerland, die 390.000 is aangeklikt.

 

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, over het succes van de sportzomer 2012: “97 procent van de Nederlanders boven de 6 jaar heeft deze zomer naar het EK voetbal, de Tour en/of de Olympische Spelen gekeken bij de NOS. Dat zijn 15 miljoen mensen! Sport verbindt, sport maakt trots, sport is een bron van nieuwsfeiten, maar bovenal is sport natuurlijk vooral heel leuk om naar te kijken.”

“Dat dat zo massaal gebeurt, zegt ook iets over de manier waarop de NOS het doet. Wij zijn niet foutloos en niet feilloos. Maar één ding is voor de kijker zeer duidelijk: bij de NOS is het uitzenden van sport een doel en geen middel. Het wordt met liefde gemaakt en is van hoge kwaliteit. Dat ziet de kijker, dat voelt ‘ie, dat herkent ‘ie. Daar zijn we best een beetje trots op.”

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Studio Sport: “De neiging in televisieland is vaak de kwalificatie ‘goed’ te staven met cijfers. Met kijkcijfers, bereikcijfers en waarderingscijfers. Natuurlijk, 4 miljoen mensen die naar een hockeyhuldiging kijken is ongekend, 1,1 miljoen mensen die midden op de dag naar handboogschieten kijken ook en bijna 18 miljoen bezoeken aan de Olympische site is zelfs een record. Maar ‘goed’ is vooral kwaliteit. Je zegt dat niet zo vaak over jezelf, maar ik durf best te stellen dat we ons tijdens de afgelopen Spelen van onze beste kant hebben laten zien. Het avondprogramma in Londen vond ik zelfs het beste ooit. En natuurlijk was er wel eens kritiek. Soms terecht, soms onterecht.”

Op televisie werd ‘gouden Epke’ verslagen door de hockeydames. De huldiging van de hockeysters op vrijdagavond 10 augustus was met gemiddeld 4,1 miljoen kijkers het meest bekeken niet-sportmoment van de Spelen.

Bron: NOS

Bericht delen