NOS pleit voor behoud voetbalrechten
zondag 2 juni 2019

NOS pleit voor behoud voetbalrechten

Gerard Timmer, sinds een jaar algemeen directeur van de NOS, heeft een interview gegeven aan Het Parool. Hij maakt zich zorgen over nieuwe dreigende bezuinigingen op de publieke omroep, over teruglopende Ster-inkomsten en over de journalistiek die onder druk staat.

Timmer: “Er komen alleen maar issues uit Hilversum: te weinig geld, te dure programma’s, presentatoren die te veel verdienen. Allemaal ­gedoe. Laten we nou eens tonen dat we als publieke omroep van betekenis zijn. Laten we een verhaal afsteken dat energie geeft in plaats van energie zuigt.”

Timmer licht toe waarom de NOS meedingt voor dure sportrechten. “Wij vinden dat Oranje en de eredivisie bij de publieke omroep thuis horen. Maar wat je in deze discussie nooit hoort, is dat de NOS aan alle sporten, groot en klein, aandacht besteedt. In de dweilpauze van het schaatsen zenden we bijvoorbeeld handbal uit. Daar zouden anders nooit 800.000 mensen naar kijken. Of kijk naar het vrouwenvoetbal: dat zenden we al jaren uit, waarmee we de sport ook populairder maken. Na het door Nederland gewonnen EK in 2017 is het aantal aanmeldingen van meisjes op voetbalverenigingen met zeven procent gestegen.”

Het opheffen van NPO 3 en het staken van de Ster ziet Timmer niet als zinnige opties. “NPO 3 schrappen vind ik onverstandig. Het is een maatregel waarmee je weinig bespaart en leidt tot nog verder dalende Ster-inkomsten. Als je de Ster helemaal afschaft moet Den Haag het bonnetje van bijna tweehonderd miljoen euro oppakken. Ik ben geen voorstander van dit plan: de publieke omroep drukt dan nog meer op de overheidsbegroting. En nog belangrijker: de NPO raakt nog afhankelijker van de politiek.”

Timmer wil meer samenwerken met lokale en ­regionale omroepen. “De NOS voelt zich verantwoordelijk voor de journalistieke infrastructuur in Nederland. Sinds 2015 wisselen wij nieuwsberichten uit met regionale omroepen, vorig jaar waren dat er meer dan drieduizend. We hebben afgesproken dat eind dit jaar onze online platforms beter op elkaar aansluiten. De NOS kan ook van betekenis zijn voor lokale media door hen in de toekomst gebruik te laten maken van onze content en journalisten op te leiden die daar aan de slag kunnen. Het kabinet heeft daar geld voor gereserveerd: er is een innovatieregeling voor regionale omroepen van vijf miljoen euro voor dit jaar en acht miljoen euro in 2020. Ook is in het regeerakkoord zestien miljoen gereserveerd voor het versterken van de lokale democratie. Mijn oproep is om dat geld in lokale journalistiek te stoppen.”

Bron: Het Parool/BM

Bericht delen