Woensdag 17 januari 2018

NOS Journaal en Nieuwsuur in een nieuw jasje

Het NOS Journaal, Nieuwsuur (NOS/NTR) en het NOS Jeugdjournaal komen vanaf vrijdagavond samen uit één decor. De opvallendste verandering is dat het nieuwe decor volledig rond is, waardoor het gemakkelijker is om de verschillende programma’s vanuit één decor uit te zenden.

Kenmerkend zijn de grote schermen die de presentatie ondersteunen om het nieuwsverhaal nóg beter te vertellen. Bovendien is het nieuwe decor efficiënter en tijdbesparend, omdat de studio niet meer tussen de uitzendingen door omgebouwd hoeft te worden en er – anders dan voorheen – gewerkt wordt met een uniforme software en aansturing van de schermen. Het nieuwe decor onderstreept de nauwe samenwerking tussen de NOS en NTR bij Nieuwsuur.

In het nieuwe (ronde) decor kunnen de uitzendingen 360˚ in beeld gebracht worden. Het weerscherm van het NOS Journaal wordt behoorlijk breder; de weerpresentator kan ‘langs’ het weer van de week lopen. Het nieuwe decor is ontworpen door FishEye Media Productions.

“De huidige decorstukken van de programma’s én de techniek waren aan vervanging toe. Daarom is er gekozen voor een nieuw multifunctioneel decor, waarin de drie programma’s het decor delen”, aldus Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws. “In het nieuwe decor komen vorm en inhoud nog beter samen. Grotere schermen en de modernste techniek geven de redactie nog meer mogelijkheden het beeld te laten spreken en in te gaan op de betekenis van nieuwsfeiten.”

De komende maanden wordt ook de (kleinere) studio van de overige NOS Journaal-uitzendingen aangepast aan de nieuwe vormgeving. Hierbij gaat het om de studio’s waarvandaan de uitzendingen overdag komen (6.30 – 17.00 uur) en het late journaal rond middernacht. Deze verbouwingen zijn naar verwachting begin 2017 gereed.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen