Article header image

NOS Jeugdjournaal bestaat 35 jaar

Zondag blikken oud-presentatoren van het NOS Jeugdjournaal in een speciale uitzending terug op de 35-jarige geschiedenis van het programma. Naast Marga van Praag komen Robert ten Brink, Milouska Meulens, Aldith Hunkar en Pepijn Crone aan het woord. De uitzending is om 18.30 uur op NPO 3.

Jeugdjournaal-presentator Nick Renooij ging voor het programma ter ere van de 35e verjaardag van het NOS Jeugdjournaal op pad met zijn voorgangers. En daar hoort presentator van het eerste uur, Marga van Praag, natuurlijk bij. “Ik heb het met Lubbers weleens twaalf keer overgedaan”, aldus Van Praag. Volgens haar was het in de begintijd van het NOS Jeugdjournaal een enorme uitdaging, om politici hun standpunt duidelijk aan kinderen te laten uitleggen. “Maar het is ook iets van alle tijden, volgens mij is het nog steeds heel lastig om politici voor het Jeugdjournaal te interviewen.”

“We waren een jaar eerder naar Engeland gegaan, naar de BBC”, vertelt Van Praag. “Om daar de kunst een beetje af te kijken. Ze hadden daar heel veel lichte onderwerpen en dat deden wij ook in het begin. Maar op scholen hoorden we dat leerlingen het saai en kinderachtig vonden. Daarom zijn we gewoon echt het serieuze nieuws gaan uitleggen.”

“Wij waren daardoor het eerste Jeugdjournaal ter wereld dat hard nieuws zo begrijpelijk mogelijk maakte”, zegt Van Praag. “Daar ben ik best trots op. En er keken daardoor ook veel volwassenen, omdat die het gewone journaal eigenlijk niet zo goed begrepen.”

Het interview met premier Lubbers in 1987 was een ware uitputtingsslag. “Twaalf keer opnieuw, dat was wel een record”, zegt Van Praag. “Uiteindelijk vertaalde ik het voor hem en andere politici dan allemaal in kindertaal. Dan liet ik ze het vaak een beetje op mijn manier doen.”

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen