Woensdag 17 januari 2018

NOS-cameraman Hans Struik overleden

Cameraman Hans Struik is donderdag op 66-jarige leeftijd overleden. Struik werkte jarenlang voor de NOS en reisde zo de hele wereld over. Vorig jaar ging hij met pensioen, maar vanwege gezondheidsklachten stopte hij al iets eerder met zijn werk voor de NOS.

Hans Struik was een cameraman pur sang. Collega’s omschrijven hem als een vakman. “Hans wist waar het nieuws over ging en hij kon meepraten over ieder onderwerp”, vertelt NOS-verslaggever Gerri Eickhof. “Hij inspireerde verslaggevers. En hij corrigeerde ze, als dat nodig was.” Hij wist linksom of rechtsom zijn creatieve stempel te zetten. “Het werd beter dan het zonder hem geweest zou zijn.”

NOS-correspondent Marieke de Vries koestert warme herinneringen aan de donderdag overleden cameraman. “Hans was een echte teamspeler, een zorgzame vriend die zichzelf wegcijferde voor wat er moest gebeuren. Hij ging tot het gaatje. Voor het uiteindelijke product én voor jou als collega.”

De Vries ging met Struik naar de Noordpool. “We sliepen in een oud, houten huisje. En Hans was niet te stuiten”, vertelt ze. “Hij stond ’s ochtends vroeg al naar een gletsjer te turen. En dat moest natuurlijk gefilmd worden.”

Struik was collegiaal, hij kende geen rivaliteit. De Vries: “Van hem heb ik ook geleerd dat je altijd elkaar hebt, ook in moeilijke omstandigheden. Voor wie je ook werkt of wat je ook doet: je helpt altijd.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen