Woensdag 17 januari 2018

NOS blikt uitgebreid terug op 2016

De NOS blikt in december traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar. Behalve het Journaal, Sport en het Jeugdjournaal zijn er ook uitzendingen over een specifiek thema – het koningshuis, degenen die ons het afgelopen jaar ontvielen – en over een bepaald evenement – de Olympische en de Paralympische Spelen.

 

Het NOS Jeugdjournaal luidt de kerstvakantie op 24 januari in met een terugblik op 2016. Presentator Welmoed Sijtsma blikt samen met kinderen terug op de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar. Speciale aandacht is er voor kinderen die dit jaar in het nieuws zijn geweest om een bijzondere reden.

2016 gaat voor de Oranjes de boeken in als het jaar van financiële kwesties en 3 staatsbezoeken. De NOS reisde met het koningspaar mee en dus keren in dit jaaroverzicht op 24 december de hoogtepunten van die reizen nog eens terug. Daarnaast blikt presentator Astrid Kersseboom vanzelfsprekend terug op jaarlijkse ijkpunten als Koningsdag, de Dodenherdenking, Bevrijdingsdag en Prinsjesdag.

In 2016 ontvielen ware legendes als Johan Cruijff, Mohammed Ali, David Bowie, Jean ‘Toots’ Thielemans en Prince. In dit overzicht op 24 december worden herinneringen opgehaald aan deze en andere beroemdheden, maar ook aan overledenen wier bekendheid omgekeerd evenredig is aan hun betekenis. Zoals de ontwerper van de bekendste aller boekenkasten: de Billy. Of de man die de eerste e-mail verzond. En de gitarist zonder wie Elvis Presley waarschijnlijk een muzikale truckchauffeur met slechts regionale bekendheid was gebleven.

De Nederlandse paralympiërs wonnen in september 62 medailles, waaronder zeventien van goud: goed voor een zevende plaats in het medailleklassement. De uitzending op 26 december, op muziek van componist Jeroen Rietbergen, begint met de aanloop naar de Paralympics, die werd getekend door geldgebrek en de bijbehorende organisatorische problemen. Ook de voorbereiding van de atleten (onder wie vanzelfsprekend Marlou ‘Blade Babe’ van Rhijn) komt aan de orde en natuurlijk de wedstrijden waarin het er voor hen op aankwam.

In het jaaroverzicht van het Journaal neemt Annechien Steenhuizen op 27 december de kijker mee terug naar de mislukte staatsgreep in Turkije en wat die teweeg heeft gebracht in Nederland. Ook het faillissement van V&D en de Olympische Spelen in Rio komen voorbij, net als de terroristische aanslagen in Brussel en Nice en de voortdurende burgeroorlog in Syrië. Daarnaast is er aandacht voor de politiek in 2016 en het weer van dit jaar. De muziek achter de onderwerpen is opnieuw van de hand van het filmcomponistentrio Paraphrase.

De opmerkelijkste sportieve gebeurtenissen van 2016 komen in het overzicht van NOS Sport op 31 december zowel chronologisch als thematisch aan de orde. Onder die thema’s zijn de spectaculaire prestaties van Max Verstappen, het Oranje-loze EK Voetbal, het Nederlandse wielersucces (Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin, Wout Poels), het EK Atletiek in Amsterdam en het overlijden van Johan Cruijff. Alle Olympische hoogtepunten (maar ook de dieptepunten) passeren op Nieuwjaarsdag nog eenmaal de revue.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen