Nominaties NL Awards 2019 bekend
donderdag 27 februari 2020

Nominaties NL Awards 2019 bekend

Donderdag zijn de nominaties bekendgemaakt voor de NL Awards, de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. De winnaars zullen op woensdag 25 maart onthuld worden tijdens het NL Media Event. Minister Arie Slob zal bij die gelegenheid de Gouden NL Award uitreiken.

In totaal zijn dit jaar eenentwintig radio- en tv-programma’s, online projecten en journalisten genomineerd, verdeeld over de categorieën Eigen Nieuws, Jong Talent, Documentaire, Radioprogramma, Online Project, TV-programma en Cross-/Transmediaal. Omroep Brabant en Omrop Fryslân zijn dit jaar uitschieters met ieder vijf nominaties.

Juryvoorzitter Rein Tolsma: “De jury mocht zich dit jaar buigen over meer dan 70 inzendingen in zeven categorieën. Ook deze keer zagen we weer meeslepende documentaires en indringende radio- en televisieprogramma’s. Met dit jaar duidelijk een hoofdrol voor de podcast, waarvan drie topproducties zijn ingezonden waar de jury met bewondering en waardering naar heeft geluisterd. Ook opvallend dit jaar is de inzending van diepgravende producties, zowel online als voor radio en TV, waaruit blijkt dat regionale omroepen ook met onderzoeksjournalistiek hun kijkers en luisteraars willen bedienen.”

De NL Awards worden op woensdag 25 maart uitgereikt in Hotel Theater Figi in Zeist, tijdens het jaarlijkse NL Media Event. Het NL Media Event wordt georganiseerd door de Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO), het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de regionale publieke omroep in Nederland.

Genomineerde titels NL Awards 2019

EIGEN NIEUWS

Omrop Fryslân – Onderzoek MSC Zoe
Goos de Boer, Eva Meesterberends, Remco de Vries, Marije Klijnstra, Janjelle Ringnalda, Douwe Boersma, Marijke de Boer, Steven Radersma en Eddy Zwever.
Een van de grootste containerschepen van de wereld, de MSC Zoe uit Panama, verliest begin 2019 voor de Waddenkust 342 containers. De stranden liggen bezaaid met troep en mensen maken zich kwaad en ongerust over de grote scheepvaart op de Noordzee. Omrop Fryslân en RTV Noord onderzochten samen de industrie achter deze scheepvaart en concludeerden dat de controle van overheden op het toepassen van de internationale veiligheidsregels tekort schiet waardoor rampen als deze elk moment opnieuw kunnen gebeuren.

RTV Noord – Gasdossier: de NAM dreigt gaskraan dicht te draaien
Mario Miskovic, Sven Jach
Met dit dossier heeft RTV Noord haar rol als journalistiek medium opnieuw goed uitgevoerd. Dit keer is de kern van hun onderzoek de dreigende uitspraak van de NAM directie om de Groningse gaskraan eerder dicht te draaien dan ‘praktisch’ zou zijn voor Nederland. Miskovic en Jach graven diep en nauwkeurig, benutten de kennis van veel bronnen en een jaar na de start van dit onderzoek leidt de publicatie van hun bevindingen tot verontwaardigde reacties van Tweede Kamerleden. Chantage noemen enkele kamerleden de dreiging van de NAM.

Omroep West – Omroep West stelt integriteit Haags stadsbestuur aan de kaak met aangiftes tot gevolg
Lot van Bree
Omroep West publiceert op 9 oktober 2019 twee artikelen die het gebrek aan integriteit en het onzorgvuldig handelen van de Haagse gemeenteraad pijnlijk blootleggen. Spraakmakend nieuws waarvan de impact groot is. Met twee aangiftes tot gevolg, één over het lekken uit de vertrouwenscommissie voor de benoeming van burgemeester Krikke en één vanwege de gelekte opname van een geheim overleg over de waarnemend burgemeester van Den Haag. De redactie achterhaalt dat de partijpolitieke overwegingen en de sekse van Pauline Krikke doorslaggevend zijn geweest bij haar benoeming. En ook treedt de omroep naar buiten met een gelekte geluidsopname van een vertrouwelijke bijeenkomst over haar opvolging, die meer onthult dan het Haagse stadsbestuur lief is.

JONG TALENT

Omroep Brabant – Nicole Melchers
Nicole Melchers weet “het gevoel van hier” in aansprekende en verrassende video’s voor het publiek van Omroep Brabant te vertalen. Binnen Omroep Brabant geldt Nicole als de pionier van online video. Ze maakte in het afgelopen jaar een aantal filmpjes waarvan een aantal zelfs viral gingen. Ze is betrokken bij idee en concept, via regie op locatie tot de eindmontage.

L1 – Riël Linssen
Riël Linssen, sinds twee jaar werkzaam bij L1, is een echte verhalenverteller. Hij werkt als camjo, heeft ook veel talent voor de montage van zijn werk en is niet vies van ‘participatieve journalistiek’. Naast televisie, draagt Riël bij L1 ook verhalen aan voor radio en online.

RTV Noord – Marten Nauta
Marten Nauta wordt als verslaggever niet aangestuurd door een redactie maar vindt zijn nieuws zelf en bedient daar alle platformen van RTV Noord mee. Hij ziet de onbegrensde mogelijkheden die internet biedt, vindt de controle van de macht belangrijk, verliest de menselijke maat niet uit het oog en staat open voor kritiek en verbeteringen.

DOCUMENTAIRE

Omroep Brabant- Schapenheld
Ton van Zantvoort, Marjo L’Homme
Brabantse schaapsherder Stijn Hilgers knokt in deze prachtige gefilmde documentaire voor zijn kudde en voor zijn bestaan. Twee jaar lang volgde filmmaker Ton van Zantvoort Stijn, die de concurrentie met grote goedkopere maaibedrijven het hoofd moet zien te bieden en het tegelijk met zijn omgeving niet zelden aan de stok heeft. De Brabantse natuur laat zich van haar beste kant zien, maar van romantiek in het schaapsherdersbestaan is geen sprake.

L1 – Mannen in zwart – in de schaduw van de muziek
Sander Selen
Deze documentaire toont wat zich buiten het zicht van het publiek afspeelt tijdens concerten en muziekfestivals. De film volgt vijf Limburgers die werkzaam zijn in het grote circus van de (internationale) livemuziek. Wie zijn deze loyale professionals en wat is de prijs die ze betalen voor dit leven? Ze vertellen over de euforie van het succes maar ook over moordende schema’s en wekenlang in veel te krappe bandbusjes reizen, terwijl het leven thuis gewoon doorgaat.

Omroep Zeeland – Opgeve: amme nooit nie
Margot Schotel, Milou Roemeling, Wouter Crusio, Sebastiaan Hoekman, Melvin Rijk, Ronnie van Overveld, Michel van Sluijs
Een documentaire over de historie van de Zeeuwse Kustmarathon. Het lijkt een bijna onmogelijke opgave: met vrijwilligers een sportevenement organiseren waarbij zoveel mensen op de been komen, maar Lein en Lenie Lievense en het kustmarathoncomité draaien hun hand er niet voor om. Totdat duidelijk wordt dat Lein ongeneeslijk ziek is. De marathon achter zich laten ligt voor de hand, maar niet voor Lein. Onverminderd ging hij door. Opgeven is geen optie. Amme nooit nie.

RADIOPROGRAMMA

Omroep Brabant – Ik sla mijn vrouw
Wim Heesterbeek, Tobias van der Valk
Deze vierdelige podcastserie gaat over huiselijk geweld en toont de complexiteit van dit probleem. Een slachtoffer en ook een dader van extreem huiselijk geweld komen aan het woord. Waarom gaat Karin niet weg bij haar vriend als hij haar op hun eerste vakantie de gang van het hotel op smijt? En waarom begint René op een dag zijn vrouw en ook zijn kinderen te slaan? Hoe kan een relatie zo ontsporen, hoe kan een pleger van huiselijk geweld zo worden?

Omrop Fryslân – Buro de Vries: 100 jaar radio
Arjanne Nijp, Geartsje de Vries, René Koster, Martijn Engbrenghof, Linze Valk
Niet te streamen deze uitzending van Buro de Vries over 100 jaar radio. Een echte ‘old-skool’ radio-uitzending vanuit het dorpshuis van Weidum. Want in dat dorp werd exact 100 jaar geleden de allereerste radio-uitzending in West Europa gemaakt door Hanso Idzerda. Verschillende gasten komen langs in de ‘studio’ van De Vries, waaronder de drie kleinzonen van Idzerda en afwisselend komt een verslaggever met bijdragen vanuit bijzondere plekken in Weidum die aan Idzerda herinneren.

Omroep Gelderland – Verstrikt
Maarten Dallinga
Jaarlijks overwegen naar schatting 400.000 Nederlanders om een einde aan hun leven te maken. Erover praten is een taboe. Maar in Verstrikt, een vijfdelige persoonlijke podcastserie van Maarten Dallinga, komt het hebben van doodsgedachten uitgebreid aan bod. Dallinga spreekt met mensen die suïcidaal zijn of waren, nabestaanden en professionals. Ook is hij open over de doodsgedachten die hij zelf heeft gehad. De podcast start met een gesprek waarin hij zijn ouders voor het eerst vertelt over zijn vroegere suïcidaliteit.

ONLINE PROJECT

Omroep Brabant – Achter de blauwe vaten
Joris Dirckx, Sofie van der Wal, Willem-Jan Joachems, Jasper Dingenouts
Omdat er op de sociale media van Omroep Brabant volgens hen nog weinig aandacht werd besteed aan het drugsprobleem van hun provincie, gingen deze makers op zoek naar een platform om dat wel goed te kunnen doen. Het doel was om Brabanders die actief zijn op Instagram ook mee te kunnen laten praten over de drugsafvalproblematiek in Brabant. Achter de blauwe vaten is een themakanaal op Instagram, waarbij verschillende eigenschappen van dit kanaal werden benut om de boodschap te vertellen middels stories en posts.

Omrop Fryslân – Jennifer to the Max
Halbe-Piter Claus, Laura Oosterloo, Engelien Bouwman, Jaap Alkema, Irene Stenvers, Jorrit Meinsma, Jelmer Douma, Ben de Jager, Sven Nagel
Met het online project Jennifer to the Max, volledig in het Fries gemaakt, richt Omrop Fryslân zich op de doelgroep 12-14 jaar met educatieve content. De makers willen de waardering voor de Friese taal bevorderen en voor deze doelgroep relevante sociaal-maatschappelijk thema’s zoals alcoholgebruik en seksualiteit bespreekbaar maken. Het gaat om een 15-delige interactieve vlog-detective op YouTube, interactieve communicatie via o.m. Instagram en er is een boek. Met goede storytelling, interactie en marketing op de juiste platvormen, wordt de jonge doelgroep bereikt.

Omroep Gelderland – BuitenGewoon Livestreams
Iris Maalderink, Sanne Pauwelsen, Joris Hendrix, Marije Klein, Theo Kooijmans, Sander Otten, Laurens Tijink
Via het natuurplatform BuitenGewoon van Omroep Gelderland worden vijf livestreams aangeboden die elk een uniek kijkje in de Gelderse natuur geven. Het leven van verschillende Gelderse dieren is dag en nacht live te volgen. Spiek hoog boven in het nest bij de ooievaar, kijk wie zich tegoed doet aan het vossenkadaver, ontdek hoe een egel zijn huisje winterklaar maakt of kijk hoe herten de hinden imponeren tijdens de bronst. Van zo dichtbij heb je de Gelderse dieren nog nooit kunnen volgen.

TV-PROGRAMMA

RTV Drenthe – iDrentiteit X
Stijn Steenhuis & Jasper Steenhuis
In dit vierdelig televisieprogramma vragen de neven Jasper en Stijn Steenhuis zich af of de rest van Nederland het zou merken als Drenthe langzaam van de aarde rolt. In iDrentiteit X meten ze hun thuisprovincie een compleet nieuwe identiteit aan. De tv-makers treden als actiegroep op en zorgen ervoor dat Drenthe een onuitwisbare indruk maakt.

Omrop Fryslân – Europa foar begjinners
Janko Krist, Hugo Bosgraaf, Jolanda van Steinvoorn, Emiel Stoffers
Naar aanleiding van de Europese verkiezingen onderzoekt zanger en presentator Emiel Stoffers de rol van ‘Europa’ in Friesland. Reizend door Europe en Friesland zoekt hij antwoorden op vragen als ‘wat doen Europarlementariërs de hele dag?’ en ‘wat voor subsidies gaan naar Fryslân?’. Stoffers wisselt de kritische vragen af met een flinke dosis humor.

Rijnmond – FC Rijnmond
Peter van Drunen, Sinclair Bischop, Frank Stout, Ruud van Os
FC Rijnmond is een goed bekeken regionale voetbaltalkshow die twee keer per week live wordt uitgezonden. Het programma heeft een vast format, maar bij deze uitzending liet men die varen omdat Ahmad Mendes Moreira te gast was. De aanvaller van Excelsior was de dag ervoor één van de hoofdpersonen in het beladen duel tegen FC Den Bosch. Mendes Moreira was door alle nationale talkshows gevraagd, maar hij koos ervoor om juist bij FC Rijnmond zijn verhaal te doen.

CROSS-/TRANSMEDIAAL PROJECT

Omroep Brabant – Brabant Bevrijd
Gabrina Kikkert, Willem-Jan Joachems, Jessica Ranselaar, Corné Verschuren
Een groot crossmediaal project met honderden artikelen, video’s, foto’s, posts en extra uitzendingen; daarmee heeft Omroep Brabant op alle platforms ruim aandacht besteed aan het thema Brabant Bevrijd. Het project bestond onder andere uit Brabant Remembers: 75 ooggetuigenverslagen gepubliceerd op TV, in een app en op de website. Er was een verslaggever die via verschillende kanalen verslag deed van zijn week embedded zijn als Amerikaanse soldaat. Online kon je meelezen met de kranten uit 1944 en op Instagram werden met video’s dingen verder uitgelegd.

Omrop Fryslân – De Alvestêdetocht fan Maarten van der Weijden
Marjelle Boorsma, Tetsje de Groot, Martin Wijbenga, Timo Brinkman, René Dijk, Marije Klijnstra, Arjen de Boer, Arjanne Nijp
Iedereen die wilde weten hoe Maarten van der Weijden het er vanaf zou brengen in zijn Elfstedenzwemtocht, kon naar één van de platforms van Omrop Fryslân gaan om dat meteen te kunnen zien, horen of lezen. Dat was het idee achter, en de ambitie van dit project: een marathon-uitzending van ruim 72 uren aaneengesloten live radio en tv, plus een liveblog en veel social media updates en -livestreams. Er keken meer dan een miljoen mensen naar de visual radio-uitzending en de online-kanalen trokken even zoveel bezoekers.

RTV Oost – WO2-café
Simon Dirk Terpstra, Mirjam van Dijk, Sandra Schulte, Bart Kieft
In 2019 maakte RTV Oost zich op voor de jubileumviering 75 Jaar Vrijheid in Overijssel in 2020. De RTV Oost-bevrijdingstour is het hart van het jubileumprogramma.
Ter voorbereiding op deze tour is in april 2019 een tour van WO2-café’s gemaakt langs Overijsselse bibliotheken om verhalen en voorwerpen op te halen die herinneren aan de oorlog. Uit deze WO2-café’s zijn 17 verhalen geselecteerd die de rode draad vormen van het jubileumprogramma, op radio, televisie en online. De WO2-cafe’s werden daarmee het fundament voor 75 Jaar Vrijheid in Overijssel.

Bron: RPO/BM

Bericht delen