Nipkowschijf voor VPRO-serie Stuk
donderdag 20 juni 2019

Nipkowschijf voor VPRO-serie Stuk

De VPRO-serie Stuk is de winnaar van de Zilveren Nipkowschijf 2019. Stuk is een documentaireserie over de bewoners van revalidatiecentrum Heliomare in Noord-Holland. Regisseur Jurjen Blick is de maker van de vierdelige serie.

De jury: ‘Het is een serie waarbij je als kijker van begin tot einde op het puntje van je stoel zit. Dat komt door de bijzondere cameravoering, de vormgeving en de opvallende voice-over die spreekt in de verleden tijd alsof het om romanpersonages gaat. De casting van de hoofdpersonen is niet minder dan briljant. Neem revaliderende bewoners als Paul, Daan en al die anderen die ontroeren en inspireren met hun verhalen en levensinstelling. Ze voelen zich overduidelijk in dermate veilige handen bij Blick en zijn team dat ze zich volledig bloot durven geven, tot op het toilet aan toe. Maar laten we ook wondconsulent Monique niet vergeten. Zij doet in de omgang met patiënten Florence Nightingale verbleken, maar worstelt thuis met haar eigen depressie en die van haar jongvolwassen zoon.’

Andere genomineerden voor de Nipkowschijf waren de jeugdserie Zeven kleine criminelen, ook van de VPRO, en documentairemaker Sinan Can (BNNVARA) met meerdere documentaires over het Midden-Oosten.

De Zilveren Reissmicrofoon 2019 gaat naar presentatrice Mieke van der Weij, werkzaam voor Omroep MAX. Zij presenteert Nieuwsweekend op NPO Radio 1. De jury: ‘Ze gaat al heel lang met ogenschijnlijk gemak mee, met name op de radio. Trekt zich helemaal niets aan van de grillen van omroepbazen en modieus omroepgedoe. Kiest voor prettig en inhoudsvol werken, ook als dat wellicht wat minder handig is met het oog op een glanzende media-carrière. Doet opvallend onopvallend gewoon haar werk.’

Voor de Zilveren Reissmicrofoon waren ook het radioprogramma Mangiare! en de NTR-podcast De Brand in het Landhuis genomineerd.

Eerder was al bekend dat Felix Meurders een Ere-Zilveren Reismicrofoon zou krijgen en Jeroen Pauw een Ere-Zilveren Nipkowschijf.

Bron: BM

Bericht delen