Dinsdag 16 januari 2018

Nipkow-jury waardeert culturele component DWDD

In Amsterdam is woensdagmiddag de Zilveren Nipkowschijf uitgereikt voor het VARA-programma De Wereld Draait Door. De jury waardeert het dat de programmaformule van DWDD nog steeds voortdurend aan veranderingen onderhevig is. Hier het integrale juryrapport. ‘De Wereld Draait Door sluit deze week volgens de jury van de Zilveren Nipkowschijf 2011 haar beste seizoen ooit af. Na de aanmoedigingsprijs, de eervolle vermelding in het eerste seizoen, verdient DWDD daarom dit jaar een grotere beloning in de vorm van de Zilveren Nipkowschijf.

DWDD is sinds 2005 gekoppeld aan een ijzersterke formule, en is na zes jaar een bewezen succes. De kijker ziet dat door de redactie op een originele manier wordt nagedacht over de inhoud van het programma, elke dag weer, waardoor De Wereld Draait Door nog steeds het gesprek van de dag is bij de koffieautomaat. Geen enkel ander Nederlanders televisieprogramma houdt dat al zoveel jaren vol zonder een vanzelfsprekendheid in het televisieaanbod te worden.

De onderwerpen die dit seizoen aan bod kwamen in DWDD, liepen sterker uiteen dan voorgaande jaren. Het afgelopen seizoen is er een zware culturele component toegevoegd aan de show. Een component die bij de publieke omroep te vaak onderbelicht blijft. De redactie maakte keuzes voor onderwerpen die in andere programma’s vaak onderbehandeld blijven ten behoeve van de kijkcijfers. Bijvoorbeeld poëzie, opera, de DWDD-recordings en Joost Zwagerman die over beeldende kunst komt vertellen. Maar ook impopulaire maatschappelijke en wetenschappelijke onderwerpen werden besproken alsof het om popmuziek gaat. Zwaardere kunst werd in een licht format gegoten. Laagdrempelig en vaak met een knipoog.

De presentator van DWDD komt snel tot de inhoud en houdt daarmee het energie-level van het programma constant op een hoog niveau. Het programma straalt spontaniteit uit, creativiteit en bovenal positiviteit. De redactie heeft goed gezien dat kijkers meer en meer behoefte lijken te hebben aan opgewektheid op de Nederlandse televisie. DWDD laat die opgewektheid zien, in een programma dat nog altijd vijf dagen in de week door ruim een miljoen mensen wordt bekeken.

De makers van DWDD hebben met dit seizoen bewezen, dat zelfs een goedlopende formule af en toe kan worden vernieuwd. En daarmee een sleutel kan zijn tot een nog groter succes.’

De Nipkow-jury bestond in 2011 uit Hans Beerekamp (NRC Handelsblad), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), Maartje van Hoek (Het Parool), Willem Pekelder (Trouw), Walter van der Kooi (De Groene), Bert van der Veer (HP/De Tijd), Sjak Jansen en Henk van Gelder (freelance).

De Ere Zilveren Reissmicrofoon is woensdag uitgereikt aan het Muziekcentrum van de Omroep.

De jury van de oudste tv-prijs van Nederland beloonde ook de TROS met een eervolle vermelding voor Ali B. op volle toeren. Nooit eerder in het vijftigjarige bestaan van Nipkow werd de TROS door de tv-critici bekroond.

Bron: Stichting Nipkow/Broadcast Magazine

 

Bericht delen