Nieuwsuur wint Zilveren Nipkowschijf voor beste tv-programma
donderdag 24 juni 2021

Nieuwsuur wint Zilveren Nipkowschijf voor beste tv-programma

Nieuwsuur heeft de Zilveren Nipkowschijf 2020 voor beste televisieprogramma gewonnen. Het actualiteitenprogramma van de NOS en NTR won volgens de jury het afgelopen coronajaar aan overtuigingskracht, ’terwijl journalistiek bij de publieke omroep steeds meer verdrongen lijkt te worden door infotainment en het meningencircus’.

De nieuwsrubriek wist ‘mythes en misverstanden vaak als eerste uit de wereld te helpen, door snelle en scherpe vragen te stellen bij de dagelijkse actualiteit en het uitvoeren van kritische onderzoeksjournalistiek’, aldus de jury.

Ook wordt de serie vraaggesprekken met lijsttrekkers in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geroemd. De interviewtechnieken van presentatoren Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars waren ‘vasthoudend op een wijze die op televisie helaas zeldzaam begint te worden’. Politici hadden het vaak zichtbaar lastig in de studio, memoreert de jury. Denk-leider Azarkan en PVV-voorman Wilders zegden de interviewafspraak zelfs af.

Nieuwsuur is sinds 2010 op de buis, als opvolger van actualiteitenrubriek NOVA. Het NOS-NTR-programma is dagelijks om 21.30 uur op NPO 2 te zien.

Nieuwsuur

Presentatrice Mariëlle Tweebeeke is blij dat het programma wordt gewaardeerd als ankerpunt in een “krankzinnig jaar”. “Dat bevestigt waar wij voor willen staan. Het is fantastisch dat een actualiteitenprogramma wint.”

Hoofdredacteur Joost Oranje: “Het is een prijs voor de hele redactie waar we ontzettend trots op zijn. Vooral het feit dat we geprezen worden op de punten waar we sterk op willen zijn, zoals de scherpe interviews, de onderzoeksjournalistiek en onze continue duiding van de actualiteit. Het is een enorme eer voor de redactie, voor iedereen die Nieuwsuur iedere dag mogelijk maakt.”

De Zilveren Nipkowschijf wordt jaarlijks uitgereikt door een jury bestaande uit televisierecensenten en journalisten. De andere genomineerden waren het satirische programma Even tot Hier (BNNVARA) en de documentaireserie Srebrenica: de machteloze missie van Dutchbat (BNNVARA).

De jury van de Zilveren Nipkowschijf bestond dit jaar uit Renate van der Bas (voorzitter) en Maaike Bos (beiden Trouw), Arjen Fortuin en Wilfred Takken (NRC), Dennis Jansen en Angela de Jong (Algemeen Dagblad), Bernice Breure en Patricia Cortie (De Telegraaf), Yasmina Aboutaleb en Arno Haijtema (De Volkskrant), Roelf Jan Duin (Het Parool), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Ron Vergouwen (mediajournalist, onder andere voor NPO Radio 1).

Bron: NOS/Stichting Nipkow/BM

Bericht delen