Nieuwsuur wint juridische persprijs voor serie over schuldenindustrie
vrijdag 1 november 2019

Nieuwsuur wint juridische persprijs voor serie over schuldenindustrie

Nieuwsuur-verslaggever Gert-Jan Dennekamp heeft samen met Karlijn Kuipers, Tim Staal en Thomas Muntz van Investico de Persprijs Jacques van Veen 2019 gewonnen met hun serie over de schuldenindustrie.

Het onderzoek van de journalisten richtte zich onder meer op de robotrechter die mensen met een betalingsachterstand veroordeelt, zonder dat vonnissen worden gepubliceerd en duidelijk is wie de rechters zijn. De serie laat de vercommercialisering van het innen van schulden zien, wat diep ingrijpt in het leven van kwetsbare mensen.

Volgens de jury scoort de serie heel hoog op alle journalistieke criteria. “De impact van de berichtgeving is aanzienlijk geweest en dus maatschappelijk zeer relevant”, zei juryvoorzitter Julia Mendlik, president van de rechtbank Midden-Nederland. “Schulden en hoe daarmee wordt omgegaan is een onderwerp dat niemand meer onberoerd laat.”

De Jacques van Veen-prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt. Het doel is het bevorderen van de kwaliteit van de journalistiek over het recht en de rechtspraak. De prijs is een eerbetoon aan voormalig Parool-verslaggever Jacques van Veen, die bekendheid verwierf met zijn kritische artikelen over de gang van zaken in de rechtszaal. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Bron: NOS/BM

Bericht delen