Nieuwsuur-serie ‘18 in 2018’ van start
maandag 13 augustus 2018

Nieuwsuur-serie ‘18 in 2018’ van start

Nieuwsuur start vanavond met een bijzonder project. Onder de titel ’18 in 2018’ schetst de dagelijkse actualiteitenrubriek deze week in vijf afleveringen een tijdsbeeld van een generatie. Hoe kijken de baby’s van 2000, inmiddels 18 jaar oud, naar de wereld om hen heen en de toekomst die voor hen ligt?

Nieuwsuur spreekt met tien zeer diverse 18-jarigen uit alle hoeken van de samenleving: qua opleidingsniveau, sociale klasse, welvaartsniveau en etnische achtergrond. Ze praten over vijf thema’s: werk & geld, social media, seks, vrije tijd en de wereld om hen heen. Daaruit blijken soms verrassende inzichten en opvattingen.

Zo hebben deze 18-jarigen, die opgroeiden in het post 9/11 tijdperk, een betrekkelijk somber beeld: ze verwachten meer aanslagen en oorlog in Europa. “Ik denk dat de wereld over tien jaar doorgedraaid is,” zegt de Twentse Cas. Ze halen hun schouders op over het thema van deze tijd: klimaatverandering: “Als het dichtbij zou komen, dan maak ik me misschien zorgen, maar nu niet,” zegt Kimberly uit de volkswijk Broekhoven in Tilburg.

Opvallend is verder dat de jongeren steeds meer moeite hebben met de dwingende rol van hun mobiele telefoon. Emma, die op hoog niveau hockeyt, verwoordt het zo: “Iedereen moet fit zijn, iedereen moet slank zijn, als je er niet aan voldoet, hoor je er niet bij op social media. Soms word je daar wel onzeker van.” De Nieuwsuur-serie is ook online te zien, waar via het zogenaamde ‘scrollytelling’ de verhalen en gedachten van de jongeren worden verteld.

Bron: Nieuwsuur

Bericht delen