Nieuwe Journalistieke Code NPO moet zorgen voor meer transparantie
maandag 5 juni 2023

Nieuwe Journalistieke Code NPO moet zorgen voor meer transparantie

De NPO krijgt per 1 juli een nieuwe Journalistieke Code. Dat heeft het College van Omroepen bekendgemaakt. De code bestaat uit een verzameling afspraken over journalistieke integriteit waar alle medewerkers en redacties van de publieke omroep zich aan moeten houden.

De omroepen, hoofdredacteuren en NPO-bazen overlegden een jaar lang over de nieuwe code. Een van de belangrijkste veranderingen is dat de code voortaan niet meer alleen geldt voor nieuws- en actualiteitenprogramma’s, maar ook voor uitzendingen in de genres sport en educatie.

“Bepaalde definities zijn nu beter verwoord”, legt mediadirecteur Willemijn Francissen van de NTR uit. “Het gaat bijvoorbeeld om hoe een bron wordt gedefinieerd, of wat we onder privacy verstaan. We hopen nu dat het publiek beter snapt wat onze werkwijze en richtlijnen zijn.”

In de nieuwe Journalistieke Code is geen tekst opgenomen over racisme en discriminatie. De Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme had hier wel op aangedrongen naar aanleiding van een rapport van de Ombudsman van de NPO over Ongehoord Nederland.

De Ombudsman concludeerde dat op basis van de huidige code niet getoetst kan worden of een programma-onderdeel racistisch is of niet. “We hebben er wel over gesproken”, legt Francissen uit. “Maar de definitie of iets racistisch is, gaat niet over journalistiek handelen.” Wel staat in de code dat het vermelden van zaken als etnische afkomst, geaardheid of religie alleen gepast is wanneer dit relevant is voor een onderwerp of item.

De Journalistieke Code is unaniem aangenomen door alle omroepen, inclusief Ongehoord Nederland. De aspirant-omroep van Arnold Karskens kreeg het afgelopen jaar twee sancties opgelegd omdat de NPO constateerde dat hun programma’s niet voldoen aan de Journalistieke Code. Daarnaast kreeg ON! een sanctie opgelegd omdat de omroep volgens de NPO niet goed samenwerkt.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen