Woensdag 17 januari 2018

Nieuw talent krijgt kansen bij publieke omroep

De NTR, BNNVARA, VPRO, NPO Fonds, Nederlands Filmfonds en het CoBO Fonds maken zich sterk voor de ontwikkeling van film- en televisiedramatalent. Voor nieuwe makers organiseren zij nu Centraal, een nieuw talentontwikkelingstraject dat de eerdere One Night Stand-reeks vervangt.

Centraal is een dramaserie die bestaat uit zes afleveringen van 45 minuten, die verbonden worden middels één locatie: Station Rotterdam Centraal. Iedere dag maken meer dan honderdduizend mensen gebruik van dit station.

Het gebouw is een architectonisch icoon. In de volksmond wordt het De Grote Muil genoemd; een moderne stadspoort, waardoor je de stad inkomt of uitgaat, hem kan veroveren of ontvluchten. Deze locatie, die door zoveel verschillende mensen gebruikt en bezocht wordt, is het uitgangspunt voor een serie die geworteld is in de hedendaagse samenleving.

Iedere aflevering begint en eindigt op station Rotterdam Centraal. Hiermee wijkt de opzet van de serie af van de One Night Stand-reeks. Dat betekent niet dat de hele aflevering zich op het station moet afspelen; dit kan, maar hoeft niet. Het staat de makers vrij om hun aflevering naar eigen inzicht vorm te geven, verscheidenheid wordt aangemoedigd.

De zelfstandige verhalen van Centraal zijn met elkaar verbonden door de locatie. Om het seriegevoel te versterken, schrijft scenarist Mieke de Jong een paar korte verhaallijnen die over de afleveringen heen worden verteld. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de makers, na de treatmentfase. Bereidheid om onder Mieke de Jongs leiding mee te denken over het geheel is van groot belang. Openheid en nieuwsgierigheid naar elkaars verhalen is nodig, zodat Centraal geen verzameling losse verhalen wordt, maar een verrassende serie.

Gezocht wordt naar toegankelijke, krachtig vertelde en originele verhalen (geen adaptaties) met cinematografische kwaliteit. De serie wordt uitgezonden op NPO 3, met als primaire doelgroep kijkers tussen de 20-34 jaar. Alleen plannen die beginnen en eindigen op Rotterdam Centraal komen in aanmerking voor selectie. Genres kunnen zeer uiteenlopend zijn, zolang ze maar hedendaags zijn.

In totaal worden twaalf plannen geselecteerd voor ontwikkeling van een treatment. Hiervan gaan zes treatments door naar de scenariofase. Net zoals bij de One Night Stand-reeks zullen de scripts worden ontwikkeld door teams van scenaristen, regisseurs en producenten in samenwerking met dramaturgen van de omroepen.

Producenten, regisseurs en scenaristen worden uitgenodigd om hun plannen bij voorkeur in teamverband in te dienen. Makers dienen in de ontwikkelingsperiode in Nederland beschikbaar te zijn. Voor zowel regisseurs als scenaristen geldt dat zij in Nederland woonachtig en werkzaam dienen te zijn. Makers van verschillende culturele achtergronden worden nadrukkelijk uitgenodigd te reageren.

Het productiebudget per aflevering van 45 minuten is € 264.000,-. Uitzending van de serie staat gepland voor najaar 2019, de première is beoogd tijdens het Nederlands Film Festival 2019. De uiterste indiendatum voor plannen is 8 januari 2018.

Bron: NPO Fonds/BM

Bericht delen