Nieuw kabinet pleit voor stevige publieke omroep
woensdag 17 januari 2018

Nieuw kabinet pleit voor stevige publieke omroep

Het kabinet Rutte III streeft naar een stevige publieke omroep. Om tegenwicht te kunnen bieden aan de grote Amerikaanse mediabedrijven wil het nieuwe kabinet onder andere meer ruimte bieden aan onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Vanavond zitten de partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in Nieuwsuur en RTL Late Night.

In het zojuist gepubliceerde regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft het onderwerp media een eigen paragraaf. Grote internationale bedrijven domineren de markt wereldwijd en informatie is vaak direct gratis digitaal toegankelijk, zo meldt het akkoord. “Ruimte voor onafhankelijke onderzoeksjournalistiek en een stevige publieke omroep op alle schaalniveaus is hierdoor niet langer vanzelfsprekend, maar wel nodig vanwege het veranderende medialandschap. Daar willen we aan bijdragen in de komende jaren.”

De regeringspartijen spreken af om de komende periode te werken aan voldoende onafhankelijk journalistiek aanbod op lokaal en regionaal niveau. Samenwerking (publiek en privaat) op lokaal en regionaal niveau moet worden bevorderd. Een voorbeeld daarvan zijn de regiovensters op de kanalen van de NPO. Ook de Regionale Publieke Omroep (RPO) krijgt een belangrijke rol toegedicht. Op lokaal niveau worden steeds meer streekomroepen gevormd. Omdat dit bijdraagt aan de professionalisering, beraadt het kabinet zich op de wijze van organisatie en financiering van deze omroepen.

Verder trekt het kabinet geld uit voor de bevordering van onderzoeksjournalistiek. Die staat onder druk, maar is van vitaal belang voor de controlerende taak van de journalistiek. Persvrijheid staat in steeds meer landen onder druk. Nederland blijft zich inspannen om bedreigde journalisten in het buitenland te beschermen.

Bron: BM

Bericht delen