Nederlandse filmploeg opgepakt door Griekse politie
zondag 30 mei 2021

Nederlandse filmploeg opgepakt door Griekse politie

Een Nederlandse filmploeg is aan de Grieks-Turkse grens meegenomen door de Griekse politie en ondervraagd op het politiebureau. De ploeg was bezig met een reportage voor het VPRO-programma Frontlinie over de omstreden pushbacks, het terugzetten van binnengekomen immigranten over de grens.

Journalist Bram Vermeulen, die ook voor de NOS werkt, was met zijn ploeg naar de Griekse regio Evros gegaan, waar Griekenland grenst aan Turkije en Bulgarije. Om immigranten tegen te houden wordt daar een muur gebouwd van ‘Trumpiaanse afmetingen’, schrijft Vermeulen op Twitter.

Bulgaarse politiehonden
In een bos kwam de ploeg zaterdagochtend een groep Afghanen tegen. “De meesten hadden wonden in hun gezicht, armen en benen van Bulgaarse politiehonden. Hun schoenen en andere bezittingen waren afgenomen”, aldus Vermeulen. “Er waren kinderen bij. Ook op sokken. Sommigen hadden gezwollen ogen van vuistslagen. Het werk van de Bulgaarse politie, zeiden ze.”

Pushbacks zijn omstreden omdat migranten die de EU hebben bereikt, recht hebben op een asielprocedure. Als ze worden teruggestuurd, worden hun grondrechten geschonden. Verschillende keren werd al gefilmd hoe Griekenland migranten op zee terugstuurde richting Turkije, maar desondanks ontkent Griekenland zich aan deze praktijken schuldig te maken.

Niet officieel gearresteerd
De Nederlandse ploeg filmde zaterdag hoe de Afghanen opnieuw werden opgepakt, precies op de plek waar dat al eerder gebeurde. De Griekse politie nam ook Vermeulen en zijn ploeg mee.

“We zijn niet officieel gearresteerd, maar meegenomen naar het politiebureau voor ondervraging”, zegt de journalist daarover. Hij kon de Afghanen daardoor niet verder volgen. “Waar ze nu zijn, weten we niet.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen