Dinsdag 16 januari 2018

'Nederlands voetbal kan niet zonder televisie'

Jan de Jong, directeur van de NOS, voorziet problemen voor het Nederlandse profvoetbal. “De inkomsten uit de televisierechten staan zwaar onder druk,” zegt hij in het Algemeen Dagblad. “Er verdwijnt veel geld uit het betaald voetbal omdat er nu veel minder budget beschikbaar is bij zenders dan pakweg vijf jaar geleden.”

“Dat geldt zowel voor het open net als voor betaaltelevisie. Dat is vrij uniek in de wereld. In andere landen stagneert het ook, maar niet zo rigoureus als hier. In Nederland is echt sprake van een sterke daling. Wij zitten hier nu op het niveau van midden jaren ’90. Dat is zeer opmerkelijk,” zegt De Jong.

Omroepen kunnen steeds meer bereiken zonder voetbal uit te zenden en staan dan ook niet langer te springen om voor veel geld de rechten binnen te halen. De NOS-directeur voorspelt dan ook problemen. “Televisie kan zonder voetbal, zo is bewezen, maar het voetbal kan voorlopig nog niet zonder televisie. Dat kan voor het voetbal een gevaarlijke situatie zijn. De commerciële televisie heeft dat ook ontdekt. De aantrekkelijkheid van het voetbal is minder geworden.”

In Engeland wordt ruim twee miljard euro per jaar betaald, FC Barcelona en Real Madrid halen zelfstandig 150 miljoen euro per jaar op, in Duitsland ontvangen de clubs gezamenlijk 412 miljoen euro en FC Porto weet ook dertien miljoen euro per jaar binnen te halen. In Nederland moet de Eredivisie het echter doen met ongeveer zeventig miljoen euro. “Het probleem in Nederland is ook, dat de kijker vrijwel al het voetbal wil bekijken. De interesse is veel breder dan in de ons omringende landen. Een finale tussen Bayern en Inter is hier groot, in Engeland wordt naar zo’n finale relatief veel minder gekeken,” aldus De Jong.

Bron: Voetbalprimeur.nl

Bericht delen