Dinsdag 16 januari 2018

Nederlanders kansrijk in IDFA's prijzencircus

Vier Nederlandse documentaires dingen mee naar de prijzen op IDFA. Dat maakten de jury’s van de acht competities woensdagavond bekend.

Suzanne Raes heeft in de competitie voor films korter dan 60 minuten een nominatie gekregen voor The Successor of Kakiemon. Daniel Abma (tegenwoordig woonachtig in Duitsland) maakt kans op de prijs voor de beste afstudeerfilm met Beyond Wriezen, terwijl Sarah Harkink met Alexandra meedoet in de strijd om de jongerenprijs. Esther Hertog is voor haar debuutfilm Soldier on the Roof zelfs twee keer genomineerd. Behalve als meest veelbelovende debutant strijdt ze mee om de prijs voor de beste Nederlandse documentaire.

De andere genomineerden in de ‘Dutch’ competition zijn Simonka de Jong voor The Only Son en Noelia Nicolás voor Space in Between. Daarmee passeert de jury gerenommeerde makers als John Appel van openingsfilm Wrong Time Wrong Place, Roy Dames van The Sex Police en Ramon Gieling van Blind Fortune.

In IDFA’s hoofdcompetitie voor de beste lange documentaire is er wel een documentaire-auteur kansrijk. Alan Berliner, in 2006 geëerd met een retrospectief op IDFA, is genomineerd voor First Cousin Once Removed, een persoonlijk portret van zijn aan Alzheimer lijdende verre neef. De andere nominaties gingen naar Dror Moreh voor The Gatekeepers, een film over de Israëlische nationale veiligheidsdienst, en naar Janusz Mrozowski voor Bad Boy High Security Cell, over de eenzame opsluiting van een Poolse bankovervaller.

In de Mid-Length-competitie neemt Raes het op tegen twee documentaires die financiële steun kregen van het IDFA Fund voor makers in ontwikkelingslanden. Het gaat om Red Wedding van Lida Chan en Guillaume Suon, over de verwerking van de trauma’s die het Rode Khmer-regime achterliet, en Camera/Woman van Karima Zoubir, over de vrijheidsstrijd van een Marokkaanse cameravrouw. Deze beide films wonnen eerder deze week samen al de IDFA WorldView Award, een beurs ter waarde van £ 10.000, bestemd voor de productie van een nieuwe film.

Hertog weet in de First Appearance-competitie voor beginnende documentairemakers Katrine Riis Kjaer met Mercy Mercy en Tinatin Gurchiani met The Machine Which Makes Everything Disappear tegenover zich. Abma heeft bij de afstudeerfilms concurrentie van Pawel Ziemilski (Rogalik) en Chico Pereira (Pablo’s Winter). Harkink neemt het voor de Doc U-jongerenprijs op tegen Poull Brien met Charles Bradley: Soul of America en Marcel Barrena met Little World.

Searching for Sugar Man, de gedeelde koploper in de publieksenquête, kreeg een nominatie voor beste muziekdocumentaire. Malik Bendjelloul neemt het met zijn portret van een miskende singer-songwriter op tegen Andreas Koefoed (The Ghost of Piramida, over opnamesessies van een Deense band op Spitsbergen) en Dunstan Bruce (This Band Is So Gorgeous!, over een Britse punkband op tournee in China).

In de DocLab-competitie strijden de twee grootste producenten van webdocumentaires om de prijzen. Het Franse Upian is genomineerd voor de tabletdocumentaire Alma, a Tale of Violence, geregisseerd door Miquel Dewever-Plane en Isabelle Fougère, en de Canadese National Film Board of Canada voor Bear 71, geregisseerd door Leanne Allison en Jeremy Mendes. De derde nominatie ging naar de graphic novel-app CIA: Operation Ajax van Daniel Burwen.

De prijsuitreiking is vrijdag 23 november, tijdens de slotceremonie in het Compagnietheater.

Bron: IDFA

Bericht delen