Nederlander kijkt minder live televisie
donderdag 25 april 2019

Nederlander kijkt minder live televisie

Vergeleken met 2015 is de totale kijktijd van live televisie met negentien minuten per dag gedaald. Daarentegen wordt er per dag gemiddeld langer on demand gekeken, blijkt uit het onderzoek Media:Tijd 2018 van onder meer het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Bijna drieduizend Nederlanders van dertien jaar en ouder hebben voor het onderzoek in 2018 een week lang hun mediagebruik van minuut tot minuut bijgehouden. Daaruit bleek dat zij acht uur en 23 minuten per dag spenderen aan media.

Twee uur en vijf minuten daarvan wordt besteed aan het kijken van live televisie, een daling van negentien minuten ten opzichte van 2015, toen hetzelfde onderzoek ook werd uitgevoerd. On demand-kijken, waarbij video’s worden gestreamd, gedownload of zijn gekocht, wordt anno 2018 58 minuten per dag gedaan. Dat was nog slechts 38 minuten in 2015.

Het SCP hield het onderzoek in samenwerking met de organisaties voor mediabereikonderzoek: Nationaal Luisteronderzoek (NLO), Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM), Stichting KijkOnderzoek (SKO), en het Platform Media-Adviesbureaus.

Bron: SCP/BM

Bericht delen