Nederland op Film terug bij Omroep MAX
vrijdag 3 juni 2022

Nederland op Film terug bij Omroep MAX

Op zaterdag 11 juni om 19.50 uur op NPO 2 start een nieuw seizoen van Nederland op Film.

Het is een documentaireserie, gemaakt met duizenden uren filmmateriaal van Nederlanders uit het gehele land. De presentatie is wederom in handen van Wim Daniëls. Nederland op Film wordt geproduceerd door MediaLane.

Makers en mensen die te zien zijn op de films komen aan het woord. Elke aflevering heeft een ander thema. Bij elkaar vormt de serie een bijzonder geschiedkundig document over het ‘gewone’ leven van onszelf, onze ouders en grootouders.

De eerste aflevering heeft het thema Uit het Keurslijf en gaat over hoe de plek van Nederlandse vrouwen in de samenleving in een eeuw tijd compleet verandert. Op de vele uren amateurfilm die gewone Nederlanders maken, is dat glashelder terug te zien. Vrouwen die geboren worden in de beginjaren van de filmcamera mogen niet stemmen. Ze worden geacht te trouwen, kinderen te krijgen en zich aan het huishouden te wijden.

Tot 1956 mogen gehuwde vrouwen geen bankrekening openen of zelfs maar op reis zonder toestemming van hun man. Pas diep in de jaren 60 komt er een kentering in dat beeld. Nederlandse vrouwen durven steeds meer ruimte voor zichzelf op te eisen.

Bron: Omroep MAX/BM

Bericht delen