Article header image

ND en EO starten journalistieke samenwerking

Het Nederlands Dagblad (ND) en de Evangelische Omroep (EO) beginnen een gezamenlijke onderneming waarbinnen zij journalistiek gaan samenwerken. Deze week heeft het Commissariaat voor de Media toestemming gegeven voor deze publiek-private samenwerking.

De samenwerking is bedoeld is om via nieuwe, innovatieve media het publiek te bereiken met christelijke journalistiek. Het is voor het eerst dat een landelijk dagblad en een publieke omroep op deze manier de handen ineenslaan.

Nederlands Dagblad en EO zijn mediaorganisaties met een christelijk profiel en een doelgroep die overlapt. Het ruim zeventig jaar oude Nederlands Dagblad levert een hoogwaardige nieuwsvoorziening voor een ‘gelovige’ doelgroep, in print en digitale vormen. De krant, uitgegeven door een onafhankelijke onderneming die volledig in handen is van een ideële stichting, bereikt dagelijks 100.000 lezers. De Evangelische Omroep heeft als missie via massamedia, met name radio en televisie, een christelijk geluid te laten horen. Ze geeft daarnaast diverse online concepten en tijdschriften uit en is ervaren in de organisatie van evenementen als de EO-Jongerendag.

In hun samenwerking brengen EO en ND hun afzonderlijke expertises samen. Doel is te komen tot nieuwe journalistieke formats die op maat gemaakt zijn voor het digitale domein, waar dagblad en omroep elkaar ontmoeten. Zowel de omroep als de krant hebben te maken met een snel en sterk veranderend medialandschap. Door middel van innovatie willen zij ontdekken op welke wijze bestaande en nieuwe doelgroepen ook in de toekomst het best kunnen worden bediend. Medio mei zal een eerste nieuwsconcept voor millennials worden geïntroduceerd.

Niet alleen het feit dat een landelijke publieke omroep en een dagblad gaan samenwerken in een publiek-private constructie, is bijzonder. Nederlands Dagblad en EO noemen het ook een mijlpaal dat twee christelijke organisaties die tot nu toe gescheiden optrokken, gaan samenwerken op basis van een gezamenlijke christelijk-journalistieke missie.

Bron: EO/ND/Broadcast Magazine

Bericht delen