Article header image

NBF benoemt Sonja Barend tot erelid

Sonja Barend wordt door de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en televisiemakers (NBF) benoemd als erelid, vanwege haar waardevolle bijdrage aan de Nederlandse televisiewereld. Donderdag krijgt Barend het erelidmaatschap uitgereikt op het Nederlands Film Festival. De uitreiking vindt plaats voorafgaand aan de première van Dark Blood in de Stadsschouwburg Utrecht, waarvan de NBF medeorganisator is.

Het erelidmaatschap van de oudste belangenvereniging van film- en televisiemakers NBF wordt toegekend aan personen die van bijzondere en grote betekenis zijn geweest voor de Nederlandse film- en televisiewereld. Op dit moment telt de NBF zeven ereleden, waaronder Willeke van Ammelrooy, Paul Verhoeven en George Sluizer.

Barend (1940) is meer dan 40 jaar op de Nederlandse televisie te zien geweest. In 1966 was Barend voor het eerst op televisie te zien als omroepster bij de NTS. Nadien presenteerde zij programma’s bij de VARA en in 1972 maakte zij de overstap naar de AVRO. In de jaren ’60 en ’70, groeide Barend uit tot Nederlands bekendste vrouwelijke presentator. Tussen 1997 en 2002 presenteerde ze met Paul Witteman het praatprogramma Barend & Witteman (later kortweg B&W). Op 22 augustus 2006 maakte Barend bekend dat ze, na het voltooien van een negendelige serie over vijftig jaar televisie, zou stoppen met het maken van televisieprogramma’s.

Bron: NBF

Bericht delen