dinsdag 16 januari 2018

NBC zet 2.700 medewerkers in voor verslag OS

NBC, dat in Amerika de uitzendrechten van de Olympische Spelen bezit, zal in Londen voor het eerst in de geschiedenis alle sportwedstrijden van de Spelen in beeld brengen. De zender reist met een ploeg van liefst 2.700 personen af naar Londen, en zet daarmee vier keer meer mensen in dan de Britse BBC. NBC zal de Spelen voor een totaal van 5.535 uren rechtstreeks uitzenden.

NBC betaalde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) 4,38 miljard dollar voor de exclusieve televisierechten van de Spelen tot en met 2020. De belangrijkste wedstrijden komen op televisie – sommige zelfs in 3D, zoals de 100 meter bij de mannen en de openings- en slotceremonie – maar de meeste sporten zullen via een live stream te volgen zijn via de website NBCOlympics.com. Zo zullen er tot 40 wedstrijden tegelijk te volgen zijn.

De NOS stuurt minder personeel naar de Olympische Spelen (60 medewerkers), omdat de omroep gebruik maakt van een internationale samenwerking, waarin elk land verantwoordelijk is voor een aantal sporten. Het Internationaal Olympisch Comité (IOS) heeft Nederland gevraagd om het wielrennen, snelwandelen en de marathon in beeld te brengen.

De Olympische Spelen-uitzendingen van NOS op Nederland 1 zijn ook te volgen via een livestream op NOS.nl, de mobiele website en de NOS Sport Connected TV app voor televisies met een internetverbinding. Daarnaast zijn twaalf extra livestreams beschikbaar van sporten die op dat moment niet op de televisie worden uitgezonden. Hier is de kijker zelf de regisseur.

Op de momenten waarop de regie in Hilversum schakelt op televisie, kan de kijker via mobiel of internet zelf bepalen naar welke van de 28 Olympische sporten hij kijkt. Biedt Nederland 1 de hoogtepunten van alles wat er gebeurt op de Spelen, op de website bepaalt de bezoeker zelf. Bij deze extra streams is geen commentaar te horen, wel het algemene wedstrijdgeluid.

Bron: Broadcast Magazine/De Volkskrant/NOS

Bericht delen