Documentaire Marker Wadden van Cees van Kempen over uniek natuurproject
zondag 30 mei 2021

Documentaire Marker Wadden van Cees van Kempen over uniek natuurproject

In het Markermeer is vijf jaar geleden een uniek project gestart: de aanleg van Marker Wadden. Met klei, slib en zand is er een archipel van eilanden gemaakt, niet om huizen op te bouwen, maar voor de ontwikkeling van natuur. Het proces van dit staaltje Nederlandse inventiviteit is vastgelegd door natuurfilmmaker Cees van Kempen in de documentaire Marker Wadden.

Door de aanleg van de Afsluitdijk en later de Houtribdijk is het Markermeer volledig afgesloten en gaat de biodiversiteit hard achteruit. In de natuurfilm Marker Wadden zie je hoe razendsnel de natuur zich ontwikkelt op deze nieuwe eilanden, variërend van microscopisch onderwaterleven tot de komst van enorme koloniën vogels.

Visdiefjes

Niet eerder werd vastgelegd hoe oeverzwaluwen en libellen voor het eerst nieuw land koloniseren en hoe baardmannetjes hun eerste jongen grootbrengen. Marker Wadden toont hoe het gebied weer dynamisch wordt, verschillende dieren opduiken en broedvogels zich weer vestigen.

Marker Wadden is een productie van Ispida Wildlife Productions en BNNVARA. Regisseur Cees van Kempen heeft vijf jaar aan de opnamen gewerkt. De documentaire is tot stand gekomen met hulp van Natuurmonumenten en wordt uitgezonden op zondag 30 mei om 22.10 uur bij BNNVARA op NPO 1.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen