Dinsdag 16 januari 2018

MPO: 'Grote steun voor omroepfusies'

Het overgrote deel van de deelnemers aan de tweede omroepenquête van www.mijnpubliekeomroep.nl vindt fusies tussen omroepen een goed idee. Twaalf procent ziet het niet zitten en acht procent weet het niet. Als er gefuseerd wordt zien de deelnemers NOS-NTR als een voor de hand liggende combinatie. Een meerderheid van de respondenten wijst een zelfstandige voortzetting van PowNed en de EO af.

Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek, dat plaatsvond op initiatief van Ton Verlind, voormalig KRO-baas. Het onderzoek is niet representatief, want van de ruim 300 deelnemers aan de enquête is het grootste deel zelf werkzaam bij de media.

De deelnemers is niet alleen gevraagd om een mening over mogelijke aanstaande fusies, maar ze konden ook hun waardering geven over de huidige omroepen. De NOS is de grote winnaar. Deze organisatie staat aan de top met een waardering van 7.8. Het is opvallend, dat de NOS door deelnemers jonger dan 35 jaar beduidend hoger wordt gewaardeerd dan door deelnemers van 65+ (8.5 t.o.v. 7.0).

Nieuwkomers PowNed en WNL zijn de grote verliezers. Ze krijgen een dikke onvoldoende (4.2) Alleen ZVK (Zendtijd voor kerken) en de OHM staan in de ranking nog lager (4,1 en 4.0). In totaal krijgen 8 omroepen een onvoldoende (5,3 of lager). Behalve PowNed, WNL, ZVK en OHM zijn dat Human, RKK, Joodse Omroep en BOS. Van de grote ledengebonden omroepen heeft de TROS de laagste waardering (5.7).

Het complete onderzoek is hier terug te vinden.

Bron: MPO/Broadcast Magazine

Bericht delen