Woensdag 17 januari 2018

Moszkowicz wil uitzendverbod dramaserie VPRO

Yehudi Moszkowicz wil namens zijn vader Robert procederen over een uitzendverbod op de dramaserie De maatschap. De vierdelige serie over de advocatenfamilie Meyer zou lasterlijk en onrechtmatig zijn voor de familie Moszkowicz.

Daarbij meent Yehudi Moszkowicz dat er inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht dat rust op het boek De straatvechter, dat zijn vader Robert publiceerde. Volgens producent Dutch Mountain en de VPRO is er noch sprake van onrechtmatigheid noch van schending van auteursrecht en zijn de artistieke en journalistieke vrijheid van de makers in het geding.

Voor De maatschap, die is geïnspireerd door de geschiedenis van familie Moszkowicz, is uitvoerig research gedaan in de vele beschikbare openbare bronnen die zich de afgelopen decennia hebben opgestapeld. Op basis hiervan zijn feit en fictie zorgvuldig vermengd in een gedramatiseerde interpretatie van gebeurtenissen en karakters.

De VPRO heeft school gemaakt met dramaseries die zijn gebaseerd op of geïnspireerd door historische figuren of hedendaagse bekende personen die geschiedenis schrijven. De maatschap past in die traditie. Rondom de vele feiten die over de familie Moszkowicz bekend zijn, hebben de schrijvers een verhaal gecreëerd dat een interpretatie is van de werkelijkheid.

Regisseur Michiel van Jaarsveld is erin geslaagd om met de acteurs een meeslepend verhaal te vertellen over een vader en zijn zonen, over verwachtingen en teleurstellingen maar ook over de ontwikkeling van de strafrechtadvocatuur in Nederland.

De serie wordt begin 2017 uitgezonden op NPO 2. De VPRO ziet een proces met vertrouwen tegemoet.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen