Mira Mendel verkozen tot nieuwe voorzitter NBF
vrijdag 30 oktober 2020

Mira Mendel verkozen tot nieuwe voorzitter NBF

Mira Mendel is door het bestuur van de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en televisiemakers (NBF) verkozen tot voorzitter. De NBF is de oudste en grootste beroepsvereniging in deze sector en behartigt de belangen van professionals die betrokken zijn bij het maken van film, televisie en audiovisuele producties.

Mira Mendel is producer en directeur bij Interakt Productions dat zich weet te onderscheiden met projecten met een sterke culturele of maatschappelijke relevantie. Na een studie Film en Televisie aan de Universiteit van Amsterdam volgde ze een gerenommeerde filmcursus in New York, waarna ze terug in Amsterdam bij Interakt Productions als producer aan de slag ging en daar nu samen met haar vader René Mendel directeur is.

Sinds april van dit jaar is Mendel als lid van het dagelijks bestuur betrokken bij de activiteiten van de NBF. Mendel: “De NBF heeft de afgelopen maanden veel mensen weten te bereiken met goede, overzichtelijke informatie over de steunmaatregelen en het Covid-19 protocol voor de audiovisuele sector. De bestuursleden hebben zich enorm ingezet om alle vragen, van leden en niet-leden, te beantwoorden. Omdat de NBF zoveel leden heeft en zo’n ervaren bestuur, hadden we als enige in de sector de mankracht en kennis om die rol op te kunnen pakken.”

Mendels voorganger Anton Scholten, die sinds 2014 voorzitter was, nam het voortouw in die informatievoorziening. Scholten blijft als bestuurslid betrokken bij de NBF en houdt onder meer de steunmaatregelen en filmfinanciering in zijn portefeuille.

In tijden waarin de filmwereld het extra moeilijk heeft, onderstreept Mendel het bestaan van belangenorganisaties ten volste en vindt zij het een eer dat ze als bestuurslid van NBF hier haar steentje aan mag bijdragen.

Mendel: “We merken nu de gevolgen van de jarenlange bezuinigingen in onze sector enerzijds, en de versplintering in belangenverenigingen en vakgroepen anderzijds. Er zit geen vet op de botten en dat leidt tot onvrede tussen de mensen op de set (veelal zzp’ers), producenten en fondsen. Dat is niet productief, we moeten gezamenlijk strijden voor een gezonde sector. Een van de speerpunten van de NBF wordt daarom het verbeteren van de samenwerking en het overleg tussen de vakverenigingen. De makers moeten meebeslissen over hoe de komende jaren subsidies en het geld van de internationale streamers verdeeld gaat worden. Met hoe meer we zijn, hoe sterker onze stem kan klinken.”

Bron: NBF/BM

Bericht delen