Minister: zzp’er kan straks ook vestigingsadres verbergen in KVK-register
donderdag 30 juni 2022

Minister: zzp’er kan straks ook vestigingsadres verbergen in KVK-register

Eigenaren van eenmanszaken kunnen straks waarschijnlijk hun vestigingsadres laten afschermen in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Wel moeten ondernemers een alternatief postadres registreren, zoals een postbus.

Het staat in een voorstel van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het is bedoeld om de privacy en veiligheid van ondernemers te vergroten. In september wordt het besproken met belanghebbenden waarna het – mits er geen problemen zijn – wordt uitgewerkt.

Sinds dit jaar kunnen woonadressen al worden afgeschermd in het handelsregister, maar voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn het woonadres en het vestigingsadres van hun bedrijf vaak hetzelfde. Je vestigingsadres laten afschermen, kan nu al door zelf contact op te nemen met de KVK en aan te geven dat je wordt bedreigd, of daar bang voor bent.

‘Met zijn tijd mee’
Adriaansens wil ook dat van alle ondernemers de telefoonnummers en e-mailadressen niet meer openbaar zijn. Ook komt er als het aan haar ligt een verbod op commercieel gebruik van gegevens in het Handelsregister.

Deze gegevens zijn dan wel nog in te zien door overheidsorganisaties of beroepsgroepen die daar wettelijk toestemming voor hebben, zoals de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders.

De minister denkt met deze voorstellen tegemoet te komen aan “breed geuite maatschappelijke en politieke wensen”. Op deze manier kan het handelsregister “weer met zijn tijd mee.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen