Minister Slob denkt dat reclameluwe NPO mogelijk is
woensdag 11 september 2019

Minister Slob denkt dat reclameluwe NPO mogelijk is

Minister Arie Slob voor Media denkt niet dat de programma’s bij de publieke omroep zullen lijden onder het voornemen om de publieke zenders reclameluw te maken, waar sommige partijen in de Tweede Kamer voor waarschuwen. “Dat vind ik een te snelle reflex. Daar ga ik niet in mee”, zei de Slob woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Slob hield vast aan zijn voornemen om de publieke omroep tot 20.00 reclamevrij te maken om zo kinderen ertegen te beschermen. Online moeten reclames ook worden geweerd. “Dat is een grote, ingrijpende stap”. De Kamer debatteerde woensdag over de langverwachte kabinetsvisie op de publieke omroep die Slob voor de zomer bekendmaakte.

De NPO waarschuwde vorige week dat de plannen van Slob zullen leiden tot “forse bezuinigingen waarbij ingrijpen in de programmering onvermijdelijk wordt”. Ook adviesorgaan Raad voor Cultuur (RvC) kan zich niet vinden in de plannen en pleitte vorige week onder andere om online wel reclame te blijven toestaan.

De NPO kampt al met teruglopende reclame-inkomsten. De omroepen worden daar vanuit de overheid voor gecompenseerd met 40 miljoen euro. Dat blijft zo, maar Ster heeft gewaarschuwd dat de voorstellen van de minister mogelijk kunnen leiden tot 80 miljoen verlies aan inkomsten. De meeste veranderingen die Slob wenst worden overigens pas per 2021 ingevoerd, bij de start van de nieuwe concessieperiode. De precieze uitwerking wordt op Prinsjesdag (17 september) bekendgemaakt.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen