Miljoenen Europeanen kijken illegaal naar sportevenementen
donderdag 13 juni 2024

Miljoenen Europeanen kijken illegaal naar sportevenementen

Dit jaar is Europa het epicentrum van alles wat met sport te maken heeft. De wereld maakt zich op om te kijken naar spectaculaire doelpunten tijdens de UEFA EURO 2024, fotofinishes in de Tour de France en goudenmedaillewinnaars tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs.

Maar van alle Europeanen die zich opmaken om naar de grootste sportevenementen te kijken, doen er miljoenen dat mogelijk illegaal. Volgens een onderzoek van het EUIPO naar de perceptie, het bewustzijn en het gedrag van EU-burgers heeft 12% van de EU-burgers toegang tot inhoud uit illegale bronnen om gestreamd naar sport te kijken. Als het gaat om jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar geeft meer dan een kwart (27 %) toe illegale onlinekanalen te gebruiken om naar sport te kijken. In Nederland gaat het zelfs om 15% van de consumenten en 31% van de jongeren tussen 15 en 24 jaar.

Uitvoerend directeur van het EUIPO, João Negrão: “Terwijl we deze zomer genieten van de spanning van de competitie, is het van cruciaal belang om eerlijk te spelen, zowel voor de spelers op het veld als voor de toeschouwers thuis. De intellectuele eigendomsrechten achter deze evenementen beschermen en versterken onze ervaring als fans, ondersteunen onze atleten en inspireren toekomstige Europese en wereldkampioenen. Door naar officiële uitzendingen te kijken en gelicentieerde producten te kopen, zorgen we ervoor dat onze geliefde sporten nog generaties lang blijven bestaan.”

Piraten hebben bij live-evenementen verschillende methoden om ongeautoriseerde inhoud online te zetten, waaronder illegale abonnementsdiensten en open internetstreams die steunen op reclame-inkomsten. Deze aanbieders gebruiken geavanceerde technieken om opsporing te omzeilen, vaak door gebruik te maken van legale diensten voor de distributie van inhoud. EUIPO, het Bureau voor intellectueel eigendom, is een agentschap van de Europese Unie.

Bron: EUIPO/BM

Bericht delen