Metropole Orkest speelt 5 mei-concert tussen schotjes
maandag 4 mei 2020

Metropole Orkest speelt 5 mei-concert tussen schotjes

De NOS zendt het 5 mei-concert met het Metropole Orkest dinsdag live uit op NPO 1, om 20.35 uur, tijdens het programma 75 jaar bevrijding. Een uitdaging, want hoe krijg je een 50-koppig orkest in deze tijd een podium op, met 1,5 meter tussen alle leden?

Directeur Jan Geert Vierkant: “Wij hebben een week lang allemaal musici naar de studio laten komen die conform de RIVM-voorschriften per sectie de muziek hebben opgenomen die we zouden spelen. De secties worden live gemixt op 5 mei met een aantal van onze musici die in Carré zullen spelen. Het is dus eigenlijk een combinatie van een opname met een live tv-uitzending.”

Pieter Hunfeld, hoornspeler: “Het concert is als het ware in legoblokjes opgenomen. Al die lagen leggen ze over elkaar heen en zo hoor je toch een concert op Bevrijdingsdag.” Het opnemen ging in kleine groepjes, legt hij uit. “Normaal zitten we in de opnameruimte met vijftig muzikanten, nu zitten we met vier. Met allerlei tussenschermen en op gepaste afstand van elkaar.”

Dat was best spannend, zegt Hunfeld. “We zitten allemaal al zes weken thuis. Concerten zijn afgelast. Je kan niet met z’n allen in een ruimte zijn. Dan kom je hier binnen en moet je in één keer opnemen. Dan voelt het eigenlijk alsof je 100 meter sprint moet doen zonder te trainen.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen