Article header image

Mediawet dreigt te stranden

De Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker dreigt te stranden in de Eerste Kamer. De senatoren van PvdA, CDA, ChristenUnie en 50PLUS zijn kritisch over de wet. Zij vragen zich af of zij de wet wel moeten aannemen terwijl de door Dekker toegezegde wijzigingen nog op zich laten wachten.

De senatoren maken zich zorgen over de macht die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt over de omroepen en de invloed van de overheid op de NPO. Dekker heeft zijn eerdere toezeggingen op papier gezet, zoals de senaat hem twee weken geleden heeft opgedragen. Zo belooft hij ervoor te zorgen dat de minister geen invloed meer heeft op de benoeming van leden van de raad van bestuur van de NPO. Verder wil hij verkennen hoe de rol van bewindspersonen bij de publieke omroep kan worden beperkt.

Zijn brief is gisteren in de Eerste Kamer besproken en ‘te mager’ bevonden. “Dat hij het later wil regelen, gaat ons niet ver genoeg”, aldus CDA-senator Joop Atsma, die vindt dat Dekker te weinig tegemoet komt aan de zorgen van de Eerste Kamer.

Ondanks de bezwaren debatteert de senaat op 1 maart opnieuw over de wet. De staatssecretaris kan die nog redden door deze in te trekken en met een aanpassing te komen. Die moet dan eerst door de Tweede Kamer worden aangenomen voordat de Senaat zich er over kan buigen. Dan kan het nog een jaar duren voordat er een nieuwe Mediawet is.

Bron: NPO/Broadcast Magazine

Bericht delen