Article header image

"Mediawet bedreigt regionale journalistiek"

De nieuwe Mediawet ondergraaft de positie en onafhankelijkheid van de regionale omroepen en is bovendien een opmaat naar marginalisering van de regiozenders. Dat schrijft de Brabantse gedeputeerde van cultuur Henri Swinkels (SP) in een opiniestuk in de Volkskrant.

“Het enige doel van de oprichting van een centrale Regionale Publieke Omroep (RPO), waar alle regionale omroepen onder vallen, is om ‘kordaat en slagvaardig’ een bezuiniging van zeventien miljoen te realiseren”, aldus Swinkels. “Ik twijfel oprecht aan de intenties van de staatssecretaris Dekker. Enerzijds spreekt hij met mooie woorden over de urgentie en het belang van regionale media en een kritische regionale journalistiek, maar aan de andere kant voert hij forse bezuinigingen op diezelfde regionale omroepen door, en ontneemt hij hen de bestuurlijke zeggenschap over middelen, diensten en faciliteiten.”

“De gewenste centralisatie zal flink in botsing komen met de regionale programmatische autonomie en redactionele onafhankelijkheid. Immers, als de RPO een goede uitvoering van de mediaopdracht mogelijk maakt, kan ze deze ook frustreren of blokkeren. Centrale aansturing verhoudt zich slecht tot regionale autonomie. Er is geen basis om regionale samenwerking te intensiveren als de echt belangrijke bestuurlijke keuzes centraal voor alle omroepen gemaakt worden.”

Lees hier het hele artikel.

Bron: De Volkskrant/Broadcast Magazine

Bericht delen