dinsdag 16 januari 2018

'Mediarevolutie' heeft mogelijk gevolgen voor NOS-samenvattingen

Het meerderheidsbelang dat de Amerikaans-Australische mediamagnaat Rupert Murdoch in de zender Eredivisie Live neemt, heeft mogelijk gevolgen voor de wedstrijdsamenvattingen die de NOS laat zien. Wat die consequenties zijn voor de samenvattingen, die volgens de Europese regels te zien moeten zijn op een open net, is nog onduidelijk.

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS: “Voor komend seizoen liggen de rechten nog bij ons. Ik heb contact gehad met de Eredivisie CV en we hebben afgesproken dat we binnenkort met elkaar om de tafel gaan zitten om te bekijken wat dit betekent voor de samenvattingsrechten. Wij vinden het cruciaal dat de samenvattingen op zondagavond 19.00 uur blijven. We willen dat de beelden van de Eredivisie voor jong en oud op een acceptabel tijdstip te zien zijn. Uiteraard bij voorkeur bij de NOS, maar niet tegen elke prijs. Het moet wel verantwoord zijn.”

De Jong wijst op de financiële gevolgen voor voetballiefhebbers: “De voetballiefhebbers zullen door deze ontwikkeling uiteindelijk een hogere prijs gaan betalen. Murdoch garandeert de clubs bepaalde bedragen en die moeten uiteindelijk door iemand worden opgebracht. Dat bonnetje komt onherroepelijk op het bord van de consument. Dat is een trend die je ook in de ons omringende landen hebt gezien. Er komt minder voetbal op het open net en er verdwijnt meer naar betaaltelevisie. Om op die manier meer abonnees aan te trekken.”

De NOS-directeur spreekt van een ‘mediarevolutie’: “Murdoch is één van de allergrootste spelers in de wereld. Tot dusver richtte hij zich voornamelijk op de grotere landen – als Italië, Duitsland en Engeland – en nu dus, voor het eerst, op een relatief klein land. Murdoch heeft nogal een reputatie. De ervaring leert dat als hij ergens binnenkomt het in de regel niet ophoudt met het kopen of participeren. Dan wil hij meer. Mijn verwachting is dat hij ook gaat kijken naar het open net, radio, filmrechten, komedies en natuurlijk sport.”

Bron: NOS

Bericht delen