Article header image

Mediaprominenten willen PBS naar Benelux halen

Amerika’s gerenommeerde publieke omroep PBS onderzoekt de mogelijkheid om in de Benelux te gaan uitzenden. De zender is al sinds 2011 beschikbaar in Groot-Brittannië. PBS heeft daar – met een programmering van documentairefilms en -series – inmiddels een groot bereik. De omroep wil dit succes uitbreiden naar de Benelux.

Met het doel tv-aanbieders te overtuigen PBS een plek te geven binnen het zenderaanbod, en haar programma’s onder de aandacht te brengen van Nederlandse en Belgische kijkers, is de groep Vrienden van PBS tot stand gekomen. De commissie bestaat uit vooraanstaande personen uit de media en de culturele sector. Erevoorzitter is Derk Sauer, bestuursvoorzitter van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Verder zitten onder andere Bernard Hammelburg, Fons van Westerloo, Ruud Hendriks, Sweder van Wijnbergen en Ally Derks in de adviesgroep.

Journalist en programmamaker Bernard Hammelburg (BNR Nieuwsradio): “Voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereldpolitiek, kwalitatief hoogstaande documentaires, een diepgaande analyse van het dagelijkse nieuws, geschiedenis en entertainment, is PBS een waardevolle en unieke aanvulling op het huidige zenderaanbod.”

De nadruk in de programmering van PBS ligt op spraakmakende en langlopende series en op de hoogtepunten uit het archief van de moedermaatschappij. Belangrijk hierin zijn de films van Ken Burns, een van de meest gewaardeerde documentairemakers in de VS. Van zijn hand zijn de door PBS geproduceerde documentaireseries The Roosevelts – An Intimate History, The Civil War, Baseball, en Jazz, A History. FRONTLINE, het visitekaartje van PBS is een wekelijks actueel documentaire programma dat inmiddels al met 75 Emmy Awards is bekroond. Andere bekroonde series zijn NOVA, een wetenschappelijk programma en AMERICAN EXPERIENCE, waarin belangrijke historische gebeurtenissen en personages die een stempel gedrukt hebben op het heden en verleden van Amerika, aan bod komen.

Om de zender te introduceren en de televisiekijker in de Benelux kennis te laten maken met de programma’s van PBS is een website gelanceerd. Daar kunnen fans en nieuw geïnteresseerden hun namen achterlaten om de Vrienden van PBS in de Benelux te steunen.

Bron: Film Incompany/Broadcast Magazine

Bericht delen