Mediamakers kondigen Meldpunt Racisme en Discriminatie aan
maandag 29 juni 2020

Mediamakers kondigen Meldpunt Racisme en Discriminatie aan

Meer dan 300 mediamakers doen middels een manifest een aanklacht tegen racisme en discriminatie in de media. Zij eisen concrete veranderingen en pleiten voor een Media Meldpunt Racisme & Discriminatie.

Het is voor het eerst dat een grote groep journalisten van kleur en met een bi-culturele achtergrond zich in Nederland gezamenlijk openlijk uitspreekt en zich verzet tegen racisme en discriminatie op de werkvloer en in mediaproducties. Dit vergt moed omdat velen van hen jaren in eenzaamheid hebben gezwegen over de pijn. Zij worden daarin gesteund door een nog grotere groep solidaire bondgenoten uit de media.

Het is nog niet bekend wanneer het meldpunt operationeel is, laat woordvoerder en mede-initiatiefnemer Natasja Gibbs weten aan Nu.nl. “Maar er zit wel urgentie achter dus het mag geen maanden duren.” Volgens de initiatiefnemers is er nauw overleg met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

De ondertekenaars, onder meer werkzaam bij bijna alle publieke omroepen, onderschrijven dat het initiatief mede voortkomt uit de mechanismen rond racisme en discriminatie die de Black Lives Matter-beweging aan de kaak stelt.

Het manifest is hier te vinden, evenals de lijst van mediamakers die het manifest al hebben ondertekend.

UPDATE
De NPO en het College van Omroepen (CvO) hebben een gezamenlijke reactie opgesteld en die luidt als volgt:

NPO en de omroepen zijn tegen alle vormen van racisme en discriminatie en nemen ook dit geluid van deze initiatiefnemers heel serieus. Het actuele debat rond dit onderwerp wordt uiteraard ook binnen de publieke omroep gevoerd. De NPO-organisatie ziet diversiteit en representativiteit als zeer belangrijke criteria in de selectie van programmavoorstellen. De omroepen gaan over de samenstelling van de redacties en zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid op dit gebied. Ze zeggen toe hier nog nadrukkelijker naar te gaan kijken. Mensen moeten zich hoe dan ook veilig voelen bij de NPO.

Op 12 juli aanstaande organiseert de NPO een themadag op tv, radio en online, waarbij kijkers en luisteraars worden uitgenodigd om mee te praten over racisme en discriminatie. Er wordt hard gewerkt aan de inhoudelijke invulling hiervan.

Bron: BM

Bericht delen