Woensdag 17 januari 2018

Medewerkers Buma/Stemra rommelden met de boekhouding

Medewerkers van Buma/Stemra hebben jarenlang met de boekhouding gerommeld. Op die manier zorgden zij er kunstmatig voor dat de budgetten op peil bleven.

Topman Wim van Limpt van de auteursrechtenorganistatie benadrukt dat er geen geld is gestolen of achterover is gedrukt. Wel werd er “gestuurd op budget in plaats van op kosten”.

De medewerkers boekten bijvoorbeeld kosten van een post die over het budget heenging op een andere post waar nog wel ruimte zat. Op die manier kwamen beide posten ongeveer uit op het verwachte budget en hoefde er niet bezuinigd of gekort te worden.

Daarnaast werden kosten al ingeboekt die pas een jaar later op de jaarrekening zouden moeten staan. De medewerkers zeiden dat dat was om tegenvallers te kunnen opvangen.

Er werd telkens geschoven met kleine bedragen, maar in totaal ging het om miljoenen euro’s. Hoelang er is gesjoemeld, is niet duidelijk. Wel gebeurde het in elk geval in 2015 en 2016. De jaren daarvoor zijn niet onderzocht.

De ongeregeldheden kwamen aan het licht toen Van Limpt na zijn aantreden in juni vorig jaar de boeken doornam. In de conceptjaarrekening kwam hij opvallende dingen tegen die niemand kon uitleggen. Toen een medewerker een paar maanden later naar hem toe kwam om misstanden bij de boekhouding te melden, besloot Van Limpt externe hulp in te schakelen.

Advocatenkantoor Nauta Dutilh en accountantskantoor BDO voerden het onderzoek uit, waarbij de onregelmatigheden nu naar voren zijn gekomen.

Volgens het Financieele Dagblad is een van de betrokken medewerkers de financiële topman, maar dat wil Van Limpt niet bevestigen. Hij zegt dat hij met de medewerkers in gesprek gaat.

Buma/Stemra gaat ook om tafel zitten met huisboekhouder KPMG om erachter te komen waarom het gesjoemel niet eerder aan het licht is gekomen. Van Limpt sluit niet uit dat de organisatie in de toekomst een ander accountantskantoor inschakelt.

Bron: FD/NOS/BM

Bericht delen