Article header image

MCO verzorgt flashmob op de Dam

Het kabinet is van plan het budget van het Muziekcentrum van de Omroep te halveren. In de komende weken maakt Marja van Bijsterveldt, minister van OCW, haar definitieve plannen bekend met betrekking tot de voorgenomen bezuinigingen. Op weg hiernaartoe voerde het MCO zondag actie in Amsterdam. Vanaf 13.00 uur gaven tientallen ensembles concertjes op talloze onverwachte plekken in de hoofdstad.

Om 15.00 uur kwamen de voltallige omroeporkesten én het Groot Omroepkoor samen op de Dam voor een spectaculaire flashmob waarbij verschillende bewerkingen van de Carmina Burana van Carl Orff ten gehore werden gebracht. Beelden van de actie zijn te bekijken op www.mco.nl (bij: #MCOmoetblijven), op de Facebook-pagina van Muziekcentrum van de Omroep of op YouTube. Het MCO is ook te vinden op Twitter: @MCO_Hilversum.

Deze hele dag stond in het teken van de bezuinigingen van het kabinet. Bezuinigingen die een onevenredig zware aanslag vormen op het MCO: de drukbezochte concerten van het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest, en de activiteiten van de Muziekbibliotheek en Educatie. Halvering van het budget betekent in feite opheffing van het MCO.

Het zou het einde betekenen van ten minste twee ensembles, de muziekbibliotheek en educatie. Van het Concertgebouw Amsterdam en Vredenburg Utrecht komt de exploitatie in grote problemen. De politieke partijen in de Tweede Kamer beslissen nu over het voortbestaan.

Zie hier verslag NOS.

Bron: MCO/Broadcast Magazine

Bericht delen