Dinsdag 16 januari 2018

MAX wil 400.000 leden om fusie te voorkomen

De publieke omroep moet bezuinigen. Het aantal omroepen moet terug van 21 naar maximaal 8. Diverse omroepen hebben aangegeven zelfstandig te willen blijven. Omroep MAX-directeur Jan Slagter wil daarom 150.000 nieuwe leden voor zijn omroep binnenhalen. “Ik mik dit jaar al op 400.000 leden, en dat gaan we halen ook,” zo zegt Slagter in de Volkskrant.

Eerder zei Slagter dat zijn omroep wel wil samenwerken maar ook zelfstandig wil blijven. “We hebben 140 mensen in dienst van wie 98 procent bezig is met de programma’s. Alle overhead doen we al samen met andere omroepen. Maar we gaan niet samen programma’s maken, laat staan fuseren.”

AVRO-directeur Willemijn Maas gaf begin vorig jaar aan dat ze de combinatie TROS, WNL en MAX goed bij elkaar vindt passen. De AVRO wil alleen met de VPRO fuseren: “daar werken we inhoudelijk goed mee samen op kunst- en cultuurgebied.” Maar ook die omroep wil vasthouden aan de eigen identiteit.
Ook de VARA en BNN waren in gesprek met de VPRO, maar gaan uiteindelijk met z’n tweeën verder.

KRO en NCRV zijn met elkaar in gesprek over de vorming van een levensbeschouwelijke omroep. Daar zouden ook IKON, RKK en ZVK in moeten opgaan.
“Mocht het tot een fusie komen, dan gaat dat om de volledige integratie van de omroepbedrijven,” zegt KRO-directeur Koen Becking in de Volkskrant. Het merk en de vereniging van de fuserende omroepen blijven bestaan. “Maar de besturen, directies en managementteams van de omroepen blijven dan niet zelfstandig.”

Becking maakt een voorbehoud. “Als de minister zegt dat omroepen ook zelfstandig mogen blijven, maakt de KRO die keuze. Wij gaan niet samen met anderen als andere omroepen niets hoeven doen. Dat zou ik de KRO-achterban niet kunnen uitleggen.” De EO wil niet meegaan in deze fusie en wil  zelfstandig blijven.

 Bron: Mediajournaal/Broadcast Magazine

Bericht delen