Matthijs van Nieuwkerk werkt mee aan NPO-onderzoek naar DWDD
vrijdag 25 november 2022

Matthijs van Nieuwkerk werkt mee aan NPO-onderzoek naar DWDD

Matthijs van Nieuwkerk werkt mee aan het onderzoek dat de NPO extern laat uitvoeren naar de werkomstandigheden achter de schermen bij het programma DWDD. Dat laat zijn woordvoerder vrijdag desgevraagd weten.

Het NPO-onderzoek richt zich op de vraag welke signalen over misstanden er zijn geweest en wat er met die signalen is gebeurd. De Volkskrant meldde afgelopen vrijdag op basis van gesprekken met zeventig medewerkers van het programma dat Van Nieuwkerk met regelmaat medewerkers zou hebben gekleineerd en geterroriseerd.

De opdracht voor het onderzoek wordt neergelegd bij een aparte commissie om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Dat heeft regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer vrijdag gezegd in het programma Spraakmakers.

Dit heeft onder meer te maken met Frans Klein, directeur video van de NPO, die dinsdag voorlopig zijn taken heeft neergelegd. Klein was destijds als mediadirecteur van BNNVARA nauw betrokken bij de opnames van DWDD.

Van Nieuwkerk heeft inmiddels de samenwerking met BNNVARA verbroken. De omroep heeft alle driehonderd oud-medewerkers van het programma hulp aangeboden. Medialane, het bedrijf waar Van Nieuwkerk in dienst is, heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op de onthullingen.

Bron: AD/BM

Bericht delen