Margo Smit nog drie jaar ombudsman bij NPO
maandag 17 februari 2020

Margo Smit nog drie jaar ombudsman bij NPO

Margo Smit, de ombudsman voor journalistieke producties van de publieke omroepen, is per 1 januari 2020 herbenoemd voor een periode van drie jaar, zo laat zij weten. Inmiddels is ook het jaarverslag 2019 van de ombudsman gepubliceerd met als opvallend detail de vraag of de ombudsman niet breder ingezet moet of kan worden dan alleen voor de journalistieke programma’s.

Die vraag werd regelmatig gesteld vanuit vanuit publiek én politiek. ‘Er zijn nu veel programma’s waarover eigenlijk alleen bij het programma of de omroep zélf geklaagd kan worden, en niet bij een onafhankelijke functionaris, en het publiek begrijpt dat niet. De ombudsman besluit hier niet zelf over: het is aan de omroepen. De discussie loopt en de ombudsman draagt werkwijzen uit het buitenland aan. Mogelijk brengt 2020 uitsluitsel.’

Het jaarverslag 2019 is hier te lezen. Het totaal aantal klachten en vragen over journalistieke producties kwam na een onstuimige groei in 2018, met meer dan een verdubbeling van het aantal publiekscontacten, in 2019 op ongeveer duizend uit.

Bron: Villamedia/BM

Bericht delen