Dinsdag 16 januari 2018

Man verdient miljoenen met nachtmuziek Nederlandse tv

Componist Paul Gulmans heeft onder het pseudoniem Martin Kingshaw in 2009 ruim twee miljoen euro ontvangen van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Hij verdiende vooral aan muziek van zijn hand die werd gebruikt tijdens nachtelijke tv-uitzendingen op Nederland 1, 2 en 3. Naar aanleiding van de enorme uitkering liet Buma/Stemra accountantskantoor KPMG onderzoek doen naar mogelijk misbruik, maar daarvan bleek geen sprake.

Gulmans is directeur en mede-eigenaar van M&I-publishing, dat via het moederbedrijf M&I Holding direct gelieerd was aan SoundAware. Dat laatste bedrijf maakt de software die Buma/Stemra gebruikt om vast te stellen hoe vaak en hoe lang bepaalde muziek is gedraaid op radio of televisie. Op basis van deze informatie wordt bepaald hoeveel Buma/Stemra moet uitkeren aan rechthebbenden.

Buma/Stemra heeft naar aanleiding van de zaak de bedragen aan die het uitkeert voor elke seconde dat muziek op Tekst-tv wordt uitgezonden, aangepast.

De directie van Buma/Stemra is volgens de onderzoekers lange tijd te weinig actief geweest om de ‘verwevenheid tussen M&I Publishing en SoundAware’ te beëindigen, terwijl ze al langer van die nauwe banden op de hoogte was. Paul Gulmans wil niet op de zaak reageren.

Lees het hele artikel hier.

Bron: Volkskrant/Broadcast Magazine

Bericht delen