Woensdag 17 januari 2018

Lubach geen Farao der Nederlanden

Het burgerinitiatief over het kiezen van tv-maker Arjen Lubach tot Farao der Nederlanden komt er niet, als het aan de adviescommissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven ligt. Die commissie adviseert de Tweede Kamer om Lubach met zijn burgerinitiatief niet ontvankelijk te verklaren.

Lubach, de maker van het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach, bood in november zijn burgerinitiatief aan aan commissievoorzitter Helma Neppérus. Hij zei dat hij 65.000 handtekeningen had verzameld voor zijn plan om hem per referendum tot farao Arjen Hendrik I te laten kiezen.

De commissie schrijft dat aan de meeste voorwaarden voor een burgerinitiatief is voldaan. Zo heeft Lubach de minimaal vereiste 40.000 geldige steunbetuigingen ingediend en is zijn voorstel “niet strijdig met de Grondwet en de goede zeden”.

Toch vangt de programmamaker bot omdat het een “voorstel betreft waar de Kamer niet over gaat. De titel farao is geen publieksrechtelijke titel of functie en de Kamer gaat niet over de toekenning van feesttitels; dat is een privékwestie”.

“Bovendien moet worden vastgesteld dat de farao in Egypte regeerde als godheid en het voorstel derhalve ook in strijd is met de in ons land diepgewortelde normen en waarden”, oordeelt de commissie.

Bron: NOS/PowNed/Broadcast Magazine

Bericht delen