Dinsdag 16 januari 2018

Lira Scenarioprijs voor Den Uyl-drama

Ger Beukenkamp en Hans Hylkema hebben de Lira Scenarioprijs 2013 gewonnen voor het televisiedrama Den Uyl en de affaire Lockheed (VARA, 2010). Dit heeft juryvoorzitter Job Cohen donderdag bekendgemaakt in Amsterdam.

De Lira Scenarioprijs 2013 werd uitgereikt aan de scenaristen van het beste Nederlandse televisiedrama in de categorie historisch drama dat tussen 2009 en 2012 voor het eerst op de televisie werd uitgezonden. De winnaars ontvangen samen een geldbedrag van € 15.000,-.

De jury over Den Uyl en de affaire Lockheed: “(…) Een geslaagde dans op het dunne koord tussen feit en fictie. (…) Knap ook de mix van ernst, spanning (ondanks vaststaande afloop) en humor. (…) Dat de kinderen Den Uyl na de preview verklaarden dat het niet klopte maar wel waar was, is tekenend.”

Den Uyl en de affaire Lockheed is een driedelige televisieserie over de Lockheedaffaire. Die affaire ontstond in 1976 toen bleek dat prins Bernhard steekpenningen had aangenomen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed. De aandere twee genomineerden voor de Lira Scenarioprijs 2013 waren Alma Popeyus en Hein Schütz voor Eileen (2011, VPRO)
Paula van der Oest en Maarten Lebens voor Moeder, ik wil bij de revue (2012, Omroep MAX).

De jury van de Lira Scenarioprijs 2013 bestond naast voorzitter Job Cohen uit Marieke van der Pol (scenario- en fictieschrijver), Willem Capteyn (scenarioschrijver), Walter van der Kooi (televisierecensent) en Eddy Terstall (filmmaker). Het juryrapport is na te lezen op www.lirascenarioprijs.nl.

Bron: Lira

Bericht delen